Dostupni linkovi

Mađarski premijer odbio dati ostavku


U glavnom mađarskom gradu je u utorak mirno i nema okupljanja demonstranata ispred zgrade parlamenta, u koju se preselila rasprava o predizbornim lažima socijalista. Tokom noći demonstranti su okupirali TV. Policjske snage su ih oko 4.00 sata ujutro rastjerale vodenim šmrkovima. U sukobima je medjutim povrijedjeno preko 100 policajaca i oko 50 demonstranata.

Cijela priča o moralu i laži počinje objavljivanjem snimka s partijskog sastanka iz maja ove godine na kojem Ferenc Gyurcsany priznaje da je lagao da bi ponovno osvojio izbore:

“Nemamo baš puno izbora, jer smo zeznuli stvar. I to ne malo, nego previše. Nijedna druga evropska zemlja nije napravila takve gluposti. Mi to možemo objasniti naravno, da smo lagali zadnjih godinu po dvije. Potpuno je jasno da to što smo govorili nije istina."

Kada je premijer priznao da je snimak autentičan, stotine desno orijentiranih demonstranata je u ponedjeljak ujutro u Budimpešti zatražilo njegovu ostavku probdjevši cijelu noć pred parlamentom. Demonstracije su održane i u drugim mađarskim gradovima, gdje je takođe zahtijevano povlačenje prvog predsjednika Vlade koji je u postkomunističkoj Madjarskoj dobio drugi mandat. Premijer Gyurcsany odbio je podnijeti ostavku, kazavši kako "ulica nije rješenje, nego samo dovodi do konflikta i stvara krizu". Isto je ponovio i Laslo Kovač, evropski posrednik za poresku politiku:

"Spaljivanje automobila, javnih institucija kakva je Televizija nije rješenje i može samo otežati situaciju. Želim da se stvari stave pod kontrolu, a sve političke partije zajedno rade na rješenju problema!"

Premijer Ferenc Gyurcsany objašnjavao je danas novinarima kako se njegove opaske neistinitom pristupu ljudima odnose na način vladanja u Mađarskoj u dužem vremenskom periodu, a ne samo na njegovu vladu. Osvrćući se na nemire, premijer je kazao:

"Apsolutno sam uvjeren da je mađarska policija u stanju vladati situacijom i povratiti mir u zemlji."

Premijeri su često žrtve opužbi da lažu, na Balkanu ništa nije normalnije nego varati u predizbornoj kampanji. No, mađarski premijer Ferenc Gyurscany je izazvao ljutnju i nezadovoljstvo jer je učinio nešto naizgled nezamislivo: rekao je istinu, vjerovatno u nadi da će sadržaj njegovih povjerljivih razgovora sa stranačkim kolegama ostati tajna. Ono što se neće moći sakriti, međutim, jesu zabrinjavajući podaci podaci o stanju u mađarskoj ekonomiji - predviđa se da će budžetski deficit porasti na 10,1 posto bruto nacionalnog proizvoda koji će pasti na 3,5 posto, dok će inflacija dostići 5,8 posto.
XS
SM
MD
LG