Dostupni linkovi

U Crnu Goru na odsluženje kazne?


Sedamdesettrogodišnji Pavle Strugar osuđen je u Sudu za ratne zločine u Hagu na osam godina zatvora zbog granatiranja dubrovačkog Starog grada sa položaja Druge operativne grupe Jugoslovenske narodne armije kojom je komandovao. Krivicu za taj napad je prethodno priznao viceadmiral Miodrag Jokić koji je u procesu svjedočio protiv Strugara.

Odbrana Pavla Strugara je u maju ove godine podnijela inicijativu o mogućnosti da nadležni organi u Hagu donesu odluku da general Strugar izdržava kaznu u Crnoj Gori. Prema riječima branioca Gorana Rodića ta inicijativa je zasnovana na činjenicama da je Strugar u poodmaklom dobu, lošeg zdravstvenog stanja, a pored toga država Crna Gora je prethodno upotpunosti ispoštovala garancije u vezi njegovog puštanja na privremenu slobodu. Advokat Rodić kaže da bi to bio prvi slučaj u kojem bi jedan osuđenik služio kaznu u zemlji bivše Jugoslavije:

„Tačno je da se radi o presedanu jer pravilima nije predviđena mogućnost da osuđeni izdržavaju kaznu zatvora u republikama bivše SFRJ. Odbrana je našla partnera i u Vladi Republike Crne Gore za ovakvu inicijativu gdje je Vlada izrazila i potvrdila svoju spremnost da sa predstavnicima Tribunala zajednički i radi na iznalaženju praktičnih rješenja koja bi omogućila to izdržavanje kazne na teritoriji republike.“

Odluka o eventualnom izdržavanju kazne u Crnoj Gori uslovljena je nizom pretpostavki, posebno da se kazna izdržava na način koji je u skladu sa relevantnim propisima Međunarodnog tribunala, kaže Rodić, dodajući da to znači način izvršenja sankcije, nadzor nad njenim izvršenjem, komunikaciju sa okruženjem i pružanje medicinske pomoći, pri čemu bi se primjenjivao Zakon o izvršenju sankcija Crne Gore i svi uslovi i propisi Međunarodnog suda u Hagu:

„Obezbjeđenje sprovođenja uslova izvršenja krivične sankcije bilo bi u nadležnosti pod nadzorom Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde Republike Crne Gore. Naravno, Crna Gora bi u ovom slučaju preduzela sve mjere da se predstavnicima Međunarodnog tribunala ili organizacija po njihovom ovlašćenju u svako vrijeme i pod svim uslovima omogući najavljena ili nenajavljena provjera uslova pod kojim general Strugar izdržava kaznu na koju je osuđen. Takođe, vlada Republike Crne Gore mora se obavezati da poštuje svaku odluku Međunarodnog tribunala u pogledu načina na koji bi bila uređena dužina kazne, ranije puštanje ili pomilovanje osuđenog, kao i drugi uslovi koji regulišu izdržavanje kazne.“

Nakon pravosnažnosti presude, predsjednik Tribunala će zadužiti Sekretarijat da ispita sve mogućnosti i sa nadležnim organima u Crnoj Gori sklopi ugovor kakav imaju sa drugim zemljama Evropske unije koje preuzimaju osuđene na izdržavanje kazne zatvora u tim zemljama, kaže Rodić. S obzirom da postoji veliki broj uslova koje Crna Gora treba da ispuni, pitali smo advokata Rodića kada bi se mogla očekivati odluka Tribunala:

„Tu ima dosta stvari da se završi. Već sam pobrojao oko toga, ali u najskorije vrijeme mi se nadamo da će ta realizacija te odluke moći da se završi u narednih par mjeseci."

O tretmanu u zatvoru u Spužu ukoliko haški Tribunal bude odobrio izdržavanje kazne Pavlu Strugaru u Crnoj Gori za Radio Slobodna Evropa govori portparol Zavoda za izvršenje sankcija Marija Jovović:

„Ukoliko Pavle Strugar bude isporučen u Crnu Goru na izdržavanje kazne zatvora biće smješten u uslovima sa kojima raspolaže Zavod za izvršenje krivičnih sankcija.“
XS
SM
MD
LG