Dostupni linkovi

MOSTAR


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristian Ssvarc Ssiling Christian Schwarz- Schilling) imenovao je nemačkog diplomatu Norberta Vintesstajna (Wintersteina) za specijalnog izaslanika za Mostar sa mandatom od tri meseca.
Ssvarc-Ssiling je kazao da se odluccio na taj korak jer 15. septembra istekao rok gradskim vlastima da reše status Hercegovačke televizije, dogovore ujedinjavanje dvaju komunalnih poduzeća i raspišu konkurs za zapošljavanje državnih sluzzbenika u mostarskoj gradskoj upravi.
Medjutim, po njegovim reccima, malo ssta je od toga uradjeno.
Ssvarc Ssiling je kazao da će se na tim poslovima angažovati Vintersstajn, a ako se u tomu ne postigne politički dogovor, onda će visoki predstavnik doneti arbitražnu odluku za Mostar koja će biti obvezujuća.

HAG
Zastupnici i BiH i Srbije zatrazzili su danas od Hasskog tribunala da im ustupi sudjenje Milanu i Sredoju Lukichu, optuzzenim za zloccine nad Bossnjacima u okolini Vissegrada 1992-94.
Na raspravi pred posebnim vechom suda, tuzziteljka Suzan Somers (Sussane) rekla je da ostaje pri zahtevu da proces bude prepussten pravosudju BiH i usprotivila se prebacivanju predmeta srpskim sudovima.
Ambasador Argentine Santos Gonji Marenko (Goni Marenco) podsetio je da je njegova zemlja izruccila Lukicha pod uslovom da mu se sudi u Hagu ili u Srbiji, ako tako odlucci Tribunal. Izruccenje trechoj zemlji moguche je samo uz izriccitu dozvolu argentinskih vlasti, istakao je on.
Branioci Milana i Sretena Lukicha usprotivili su se zahtevu Tuzzilasstva da se njihovim klijentima sudi u BiH.
Odluku o tom zahtevu glavne tuzziteljka Karle Del Ponte (Carla), posebno veche Tribunala doneche naknadno.
XS
SM
MD
LG