Dostupni linkovi

EU ne želi protektorat na Kosovu


Judy Batt, ekspert za Jugoistočnu Evropu u Institutu Evropske unije za bezbednosne studije, govori za Radio Slobodna Evropa o budućem statusu Kosova i o tome kako će se to rešenje odraziti na širi region Zapadnog Balkana.

RSE: Ko će biti glavni nosilac suvereniteta na Kosovu, ukoliko ono dobije neki oblik uslovne nezavisnosti – kosovski organi vlasti ili Evropska unija?

BATT: Mislim da je za Evropsku uniju veoma važno da se uspostavi jasna odgovornost, da se formira kosovska vlada koja će biti odgovorna kako pred sopstvenim građanima, tako i pred međunarodnom zajednicom. U tom smislu – da, suverenitet će imati kosovska vlast.

RFE: Pitam vas ovo zato što je pre nekoliko dana kosovski premijer, gospodin Čeku, izjavio da će prihvatiti da Evropska unija na Kosovu ima samo monitoring, ali ne i kontrolnu misiju.

BATT: Mislim da je to razuman zahtev. Evropska unija nije zainteresovana za uspostavljanje novog protektorata.

RFE: Parlament Srbije je pre nekoliko dana usvojio zaključak da, bez obzira na budući status Kosova, ono u novom ustavu bude definisano kao deo Srbije. Kako će se ovo, po vašem mišljenju, odraziti na evroatlantske integracije Srbije?

BATT: Ja bih u tom pogledu zapravo zauzela vrlo pragmatičan stav. Čoveku u ovom kontekstu pada napamet činjenica da je Irska u svom ustavu dugi niz godina imala odredbu da ima teritorijalno pravo na Severnu Irsku, uprkos tome što je ova bila deo Ujedinjenog Kraljevstva. Zapravo je tek nedavno ta odredba odstranjena iz irskog ustava, u kontekstu šireg anglo-irskog sporazuma. Dakle, u tom smislu – da ustavi sadrže deklarativne odredbe ove vrste – ima presedana. Sve će zavisiti od toga kako će se stvari praktično odvijati, kakve poteze će srpska vlada povlačiti. Ono što smo do sada videli jeste da je vlada u Beogradu učestvovala u pregovorima o sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom, nezavisno od kosovskog pitanja, tako da verujem da će i dalje ulagati napore u tom pravcu.

RSE: Na pitanje koliko ozbiljno treba shvatiti upozorenje ruskog predsednika Vladimira Putina da Rusija može staviti veto na rezoluciju o Kosovu, ako ne bude zadovoljna rešenjem, Judy Batt kaže da je Rusija u okviru Kontakt grupe do sada konstruktivno sarađivala i dodaje:

BATT: Ne verujem da će druge članice Kontakt grupe izneti predlog rezolucije pred Ujedinjene nacije, a da pre toga, u okviru Kontakt grupe nisu obezbedile rusku saglasnost.

RSE: Judy Batt smo zamolili da prokomentariše najave iz Republike Srpske o eventualnom referendumu o nezavisnosti tog entiteta, kao i nedavnu izjavu premijera Republike Srpske Milorada Dodika da je Bosna i Hercegovina, uprkos velikim naporima međunarodne zajednice, nemoguć projekat. Naša sagovornica kaže da su izjave političara iz srpskog bosanskog entiteta neodgovorne, a o aktuelnom funkcionisanju države BiH kaže:

BATT: To jeste slaba država, daleko od funkcionalne države, međunarodna zajednica je frustrirana disfunkcionalnošću ovakve Bosne i Hercegovine, ali – šta je alternativa. Smatram da je nemoguć projekat srušiti ono što se mukotrpno gradilo od 1995. godine.
XS
SM
MD
LG