Dostupni linkovi

Potrebne promene i na internetu


Kašnjenje Srbije u odnosu na veliku većinu drugih evropskih zemalja učinilo je gotovo nereševim pitanje internet domena. Dok su države bivše Jugoslavije već odavno prihvatile nove skraćenice koje direktno asociraju na njihove nazive, Srbija je godinama koristila internet domen YU, koji je je zaostao od davno počivše zajednice. No nakon odvajanja Crne Gore, nadležne institucije pokušale su da reše ovaj problem, ali su sve prihvatljive kombinacije već odavno bile zauzete, o čemu razgovaramo sa stručnjakom za internet i nove medije Zoranom Stanojevićem:

«Internet domen je izuzetno bitan. On je u tom virtuelnom svetu isto što je teritorija u realnom svetu. Zbog toga je izuzetno važno to da se definiše, znači da se dobije domen koji odgovara imenu države. I inače, istini za volju, Srbija je prilično kasno stala u red da dobije taj svoj domen, tako da je ostalo samo pet ili šest slovnih kombinacija koje počinju na S. Kombinacije su, recimo, SX, SY i slično. Znači, to su neke stvari koje zaista nisu baš zgodne i ne asociraju na Srbiju.»

U opštoj konfuziji koja je nastupila oko toga koja institucija bi uopšte trebalo da predlaže nove oznake Srbije, sa svih strana dolazile su najrazličitije sugestije. Na kraju su kao najozbiljni predlozi ostale skraćenice SS i SP. Dok su lokalni internet provajderi tvrdili da bi se trebalo opredeliti za kombinaciju SX (es iks), jer bi ona zbog asocijacija na reč sex bila veoma popularna u svetu, Ministarstvo spoljnih poslova založilo se da to budu dva slova S. Saradnica Ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića Sanja Čeković misli da je to najbolje rešenje:

«To može svakako da asocira na državu Srbiju. S obzirom da je bilo više predloga, ja sam zaista mišljenja da je to nešto što prvenstveno asocira na Srbiju. Dva slova S - vi znate i da u našoj istoriji i svugde mi smo onako vrlo značajni po slovima baš S - četiri slova S prate Srbiju i prate srpski narod, tako da mislim da i ova skraćenica je primerena nazivu naše države.»

No možda bi skraćenica SS (eses) i bila u postojećoj sitauciji prihvatljiva za Srbiju, da ta dva slova nisu prepoznatljiv simbol zloglasnih jedinica iz nacističkog režima. Istoričarka Olga Manojlović Pintar:

«S obzirom na celokupno nasleđe devedestih i ulogu Srbije u ratovima za nasleđe bivše Jugoslavije, mislim da bi poistovećivanje s jednim vrlo jasnim znamenjem nacizma u nekom javnom imidžu i predstavljanju Srbije, koja sada želi sebe da predstavi kao jednu od zemalja članica demokratske Evrope, bilo izuzetno negativno za našu prezentaciju.»

Stoga stručnjak za nove medije Zoran Stanojević smatra da je oznaka SP jedna od retkih kombinacija slova koja bi, koliko-toliko, mogla biti prihvatljiva:

«SP nekako deluje kao, možda, u ovom trenutku najbolje rešenje od svih koja su preostala. Znači, izbor nije idealan, ali eto, šta da se radi.»
XS
SM
MD
LG