Dostupni linkovi

Zemlja umjetnika preživljavanja


"Koliko vidim ljude oko mene nisu baš plaće tako skočile da bi bili veseli, da bolje žive. Ne. Koliko vidim, ljudi teško žive."

"Vidim po sebi da je jako teško. Podstanar sam. Imam malu plaću. Sve što zaradim ode na stan. Plaća mi je 2100 kuna, a stan je 2000 kuna. Preživljavamo čarolijom."

A hrvatska čarolija, prema riječima ovog dvadesetsedmogodišnjeg Zagrepčana, s kćerkicom od 14 mjeseci i nezaposlenom suprugom, izgleda ovako:

"Ispitivač sam kablova u jednoj velikoj firmi, ali je plaća mala. Dodatno radim građevinske poslove i baš sve što mi se pruži. Kopam kanale. Čistim stanove. Preseljavam. Ništa ne odbijam. To je sat vremena tu, dva tamo. Zaradim 100 kuna po satu. Tako se krpamo. Ja sam 1979. godište. Sva moja generacija je nešto kao postigla u životu, imaju djecu, a svi su većinom podstanari i žive isto kao i ja."

Hrvatska je, tvrde i penzioneri, puna umjetnika u umjetnosti preživljavanja:

"Ja rastežem. Imam penziju 1700 kuna. Svakom u Saboru želim da ima takvu penziju, pa neka izdrži, neka bude čarobnjak."

Aktualna vlast ne laže kad tvrdi da su u posljednje dvije godine plaće u Hrvatskoj rasle pet posto, kaže doktor Ljubo Jurčić, trenutno najglasniji oporbeni kritičar gospodarske politike u Hrvatskoj. Taj pokazatelj se, kaže Jurčić, može koristiti u političke svrhe, ali ekonomski nije korektno jer:

"iako su plaće rasle pet posto, inflacija je bila četiri posto, tako da su radnici imali realni dohodak veći za jedan posto, a mirovine su za dvije godine porasle samo 3,7 posto, uz istu inflaciju, a to znači da je realna mirovina niža nego prije dvije godine."

Građani to znaju i bez velikih računica:

"Ne znam da li plaće rastu, ali penzija ništa. Ja sam dobila 211 kuna račun za vodu. To je strašno. Samo onako šišaju kompjuterski, pa kako ti je. Ako imaš plati, a ako ne, ideš na sud. Loše živimo. Šta da vam kažem. Vrlo loše."

Statistika to ne pokazuje, kaže doktor Jurčić, ali pokazuju realne plaće i mirovine, kao i istraživanja prema kojima se vidi čega se na primjer Hrvati sve odriču:

"Potrošnja osnovnih higijenskih proizvoda, koji značajno sudjeluju u potrošnji stanovništva, smanjena je za pet posto. To je dodatna potvrda pada standarda građana u protekle dvije godine."

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever, danas je upozorio da prosječna plaća u Hrvatskoj pokriva tek 74 posto najosnovnijih troškova četveročlane obitelji i ta mrtva trka ne prestaje:

"Činjenica je da prosječna plaća neprekidno voli prosječnu košaricu. Neprekidno to jednako curi i godinama zadržavamo isto stanje. Koliko god raste prosječna plaća, raste i košarica i to najbolje pokazuje da se standard nije pomakao."

Građani:

"Jako je to ponižavajuće. Treba mi tri kutije tableta za šećer, a mogu dobiti samo dvije. Moram platiti 30 kuna. Kako da ih platim? Daš tu svoju obavezu, a jedeš bilo šta. Onda je to loš život."

"Sa tom plaćom možete živjeti tek onako da se prođe, ali živjeti i preživljavati nije isto."
XS
SM
MD
LG