Dostupni linkovi

Pretnje petardama


Nakon gostovanja u kultnoj emisiji „Utisak nedelje“, dok je Nataša Kandić čekala taksi ispred zgrade B92, odjeknula su, jedan za drugim, tri pucnja:

„Ne verujem da je neko hteo sinoć da me ubije. Da je to hteo, pogodio bi me.“

Po mišljenju direktorke Fonda za humanitarno pravo, nadaleko poznate po istraživanju ratnih zločina (zbog čega je ponela i epitet srpski Vizental) taj incident bio je jasna poruka:

„Nema drugačije priče, drugačijeg mišljenja, nema prostora na televizijama takvim osobama kao što sam ja.“

Sličan stav podelila je i voditeljka „Utiska nedelje“ Olja Bećković:

„To je poruka da ne možete da govorite ono sa čim se barabe ne slažu i potpuno je svejedno ko je to izgovorio i šta se njima nije dopalo.“

Kako je izgledao trenutak samog incidenta? Ispred sedišta B92 zajedno su bili Kandićeva, Olja Bećković i član Radio difuznog saveta, Svetozar Stojanović. „Pri ulasku u taksi sam čula dva ili tri pucnja. Osetila sam neki miris. Kada sam došla ispred kuće, videla sam jedan auto koji se zaustavio. Izašla su dva čoveka. Rekli su da su iz policije i da su obavešeni da dođu da vide da li je sve u redu. To znači da je policija već bila obaveštena o incidentu i da oni nisu smatrali da je to neka večernja šala sa petardama.“, opisuje Nataša Kandić.

Prethodno, ona je svoje stavove u „Utisku nedelje“ žestoko suočila sa portparolom partije srpskog premijera Koštunice, Andrejom Mladenovićem. Najviše su se sporili oko izjave posrednika Ujedinjenih nacija za kosovske pregovore, Martija Ahtisarija, o krivici Srba kao naroda – izjave koja je izazvala burne proteste zvaničnog Beograda. Dan kasnije, tokom redovnog susreta sa novinarima ponedeljkom, u centrali svoje partije, Mladenović se osvrnuo:

„Dobro je što je policija bila tu, što su odmah reagovali, što su utvrdili da su to petarde i da se to ne može tretirati kao bilo kakav napad.“

Iz policije su zaista saopštili da je reč o petardama, bačenim sa jedne od okolnih zgrada:

„Policija će svakako nastaviti da radi na slučaju kako bi utvrdila ko je i zašto bacio petarde“, kaže portparol policije, Dragana Kajganić.

Nataša Kandić ne spori da je o petardama reč, ali insistira da su oni koji su ih bacili pod streh pronašli u svemu što je Mladenović govorio u TV programu uživo:

„On kao da je bio u funkciji tog pozivanja na linč. Njegova svaka reč je bila u pretećom tonu.“

Portparol DSS-a, Andreja Mladenović:

„To je njena priča. Ona ima pravo na svoj stav i javno ga iznosi. Ne bih više trošio vreme na dotičnu gospođu.“

Za Natašu Kandić naredni šok usledio je u ponedeljak ujutro. Tabloid „Kurir“ objavio je saopštenje predsednika Srpske partije socijalista, Siniše Vučinića. On tu navodi kako će ona, i još dve aktivistkinje nevladinog sektora, Sonja Biserko i Biljana Kovačević Vučo, biti likvidirane. Ubiće ih strane obaveštajne službe s ciljem da pokažu kako ih je zbog podrške Ahtisariju zapravo likvidiralo državno rukovodstvo Srbije. Tekst je pod naslovom „Žene na meti“. Oseća li se kao meta? Biljana Kovačević Vučo:

„Tužilac treba da uhapsi i ispita Sinišu Vučinića koji je bio prisutan kada je hapšen Milošević, protiv koga je podignuta optužnica upravo zbog toga što je ometao hapšenje Miloševića, koji je upao u tv emisiju posle gostovanja Čede Jovanovića i zajedno sa naoružanim ljudima se obračunao sa njim. To je čovek koji očigledno radi za neku službu. Mi tražimo da se vidi koja je veza između Siniše Vučinića i službi bezbednosti bilo koje vrste.“

Pretnje nevladinim aktivistima koji se bave pitanjem prošlosti u Srbiji nije novost. Ipak, do sada je država više insistirala na čuvanju distance od tih ljudi, nego što im je pružala otvorenu podršku.
XS
SM
MD
LG