Dostupni linkovi

Završna faza skupljanja vojnika za Libanon


Odmah po dolasku u glavni grad Evropske unije, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan je izjavio kako dolazi s nadom da će Brussels napustiti s većim brojem vojnika u misiji.
"Imam povjereja u Evropu. Siguran sam da će evropske zemlje preuzeti odgovornost i pokazati solidarnost s narodom Libanona", kazao je Annan.
Misija bez pravila, trupe bez jasnog mandata bili su glavni razlozi što većina zemalja nije dosada odlučila hoće li poslati svoje vojnike.
Kako se saznaje , mirovne trupe u Libanonu imaće pravo na preventivnu samoodbranu. Giovanni Gasparini je analitičar na rimskom Institutu za medjunarodne odnose.
"Vojnici neće morati čekati da neko u njih puca da bi i oni uzvratili. A to je značajna promjena mandata u odnosu na sve dosadašnje mirovne operacije u svijetu", objašnjava Gasparini.

Belgijska je vlada spremna poslati 400 vojnika na jug Libanona, saopštio je prije sastanka s Kofi Annanom belgijski ministar odbrane Andre Flahaut, nakon što su svoje stavove po tom pitanju usaglasili premijer i ministar vanjskih poslova. Belgijska vlada je ranije oklijevala da pošalje svoje trupe, čekajući da se odrede jasna pravila o angažiranju vojnika i pruže garancije za njihovu sigurnost

Grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakoyannis, potvrdila je da će njena zemlja poslati jedan vojni kontingent, što je prije moguće.
Francuski predsjednik Jacques Chirac sinoć je u TV obraćanju saopštio da će ukupan broj francuskih vojnika u Libanonu biti 2000. Chirac je medjutim danas brojku od 15 hiljada vojnika u sastavu mirovnih snaga ocijenio "sasvim pretjeranom"
" 15.000 plavih kaciga, uz 15.000 libanonskih vojnika na teritoriju velikom kao pola jedne francuske pokrajine, nema smisla", kazao je francuski predsjednik.

Rusija još nije odlučila o upućivanju mirovnih snaga u Libanon izjavio je potpredsjednik ruske vlade i ministar odbrane Sergej Ivanov
"Mandat mirovnih snaga nije definiran, nisu poznata prava niti status vojnika. Mi naravno pažljivo pratimo situaciju i Libanonu, ali zbog navedenih razloga nismo još donijeli odluku".

Na zajedničkoj Press konferenciji francuski su predsjednik i njemačka kancelarka zatražili od Izraela ukidanje blokade nametnute Libanonu.
Angela Merkel je izjavila da raspoređivanje njemačkih brodova uz morsku obalu, koji će u sklopu UN-ovih snaga spriječavati dopremanje oružja može biti važan korak prema ukidanju blokade".

Ministrica vanjskih poslova Izraela Tzipi Livni odbacila je mogućnost povlačenja izraelske vojske iz zona koje još drži okupiranim u južnom Libanu prije nego što se rasporede trupe UN-a.
Ona je naglasila da će se međunarodne snage morati rasporediti na libansko-sirijskoj granici kako bi spriječile unošenje oružja namijenjenog Hezbollahu.

I kad se okupe, rasporedjivanje trupa će potrajati. Vrijeme u kojem krhko primirje neće biti lako očuvati. U Izraelu naime raste broj kritičara vojne taktike i spremnosti koju je vojska pokazala tokom jednomjesečnog rata.
Prema danas objavljenom istraživanju dvije trećine Izraelaca je za ostavku premijera Ehuda Olmerta, ministra odbrane Amira Peretza i vrhovnog komandanta Dana Haloutza zbog toga što su, citiram "borbe okončane bez čiste pobjede za Izrael".
XS
SM
MD
LG