Dostupni linkovi

Crnogorska zajednica nije zanemarena


Teza o obespravljenosti crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji nije tačna, kaže za naš program Pero Lađević, direktor Službe za ljudska I manjinska prava Vlade Srbije. Čini mi se čak pomalo zlurada jer ne možete ni ostvarivati prava ako to ne želite, a da biste ih ostvarivali morate ući u zakonsku proceduru za to, objašnjava Ladjević:

«Ja kao rukovodilac tijela koje se bavi zaštitom prava i sloboda nacionalnih zajednica, nisam dobio nikakav službeni dopis od crnogorske nacionalne zajednice, pa čak niti poziv gdje bi me pitali bilo šta što žele ostvariti iz svojih prava. Ukoliko crnogorska nacionalna zajednica u Republici Srbiji želi ostvarivati svoja prava, ona to naravno može u skladu sa zakonom, kao i bilo koja druga nacionalna zajednica. Podsećam vas da Srbija ima do sada već formiranih 13 nacionalnih saveta.»

Zahtev crnogorske zajednice za izgradnju hrama Crnogorske pravoslavne crkve nije prihvaćen uz obrazloženje da crkva koja nije kanonski priznata ne može da gradi verske objekte po Srbiji. Ministra vera Milana Radulovića, koji je ranije izjavio da u Srbiji postoji samo jedna pravoslavna crkva – Srpska, te da nikakva grupa građana ne može da osniva nikakvu pravoslavnu crkvu pošto se ne može osnovati ono što već postoji i što ima svoju tradiciju i istorijski i civilizacijski kontinuitet, nismo uspeli da kontaktiramo. U njegovom kabinetu nam je rečeno da ministar nije tu i da pokušamo sledeće nedelje. Ministar vera je ranije takođe izjavio, objašnjavajući zbog čega nije moguća gradnja hrama Crnogorske pravoslavne crkve da Zakon o crkvama i verskim zajednicama onemogućava tu vrstu egzibicionizma. Podsetimo i da je Episkop niški Srpske pravoslavne crkve Irinej to pitanje ocenio političkim:

«To je jedan politički napor nerazumnih ljudi. Ne mogu se stvarati nezavisne, autokefalne crkve tamo gde postoji eparhija, gde postoji episkop, gde postoji jedan određen crkveni život. Mngoo štošta ide onako kako ne treba i kako ne bi trebalo, pa i to pitanje.»

A Pero Lađević, direktor vladine službe za ljudska i manjinska prava kaže da nije siguran da je grupa ljudi koja želi da gradi objekat koji će se nazivati Crnogorskom pravoslavnom crkvom na bilo koji način zakinuta:

«Kod nas, koliko znam, svi verski objekti se4 moraju graditi u skladu sa urbano-građevinskim zakonodavstvom, a onda i u skladu sa Zakonom o verama.»
XS
SM
MD
LG