Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za ubistvo braće Bitići


Optuženi Sreten Popović i Miloš Stojanović terete se da su učestvovali u likvidaciji američkih državljana braće Bitići, Ilija, Agrona i Mehmeta, tako što su ih nezakonito lišili slobode tokom jula 1999. godine, nakon izdržavanja prekršajne kazne u Prokuplju i predali ih nepoznatim maskiranim licima koja su ih likvidirala. Braća bili su pripadnici „Atlantske brigade“ Oslobodilačke vojske Kosova, a krajem juna i početkom jula 1999. godine u Prokuplju su nakon hapšenja izdržali petnaestodnevnu kaznu zatvora zbog ilegalnog ulaska u SRJ iz Albanije. Prema saznanjima Tužilaštva Srbije za ratne zločine, bracu Bitići ubili su pripadnici MUP-a Srbije, a njihova tela pronađena su u masovnoj grobnici u Petrovom selu 2001. godine.

Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva Srbije za ratne zločine, izjavio je za naš program da je sudsko veće produžilo pritvor optuženima Popoviću i Stojanoviću koji se nalaze u beogradskom Okružnom zatvoru i dodao da se po ovom predmetu i dalje vodi istraga:

„Optužnice protiv ova dva lica su već podignute, a kada će biti glavni pretres to zavisi od Okružnog suda. Da li će biti podignuti neke dalje optužnice, to zavisi od rezultata istrage. Istraga se vodi protiv dva lica i to je sve što mogu da kažem.“

Gospodine Vekariću, u vezi s ovim slučajem se pominjalo ime Gorana Radosavljevića, bivšeg komandanta Žandarmerije.

„Što se tiče nekih članaka u novinama o kredibilitetu Tužilaštva, ne želim da komentarišem bilo kakve tekstove koji se oslanjaju na neimenovane izvore. Dakle, istraga je službena tajna, a šta će iz nje izaći pokazaće eventualna optužnica protiv drugih lica ukoliko se bude podizala.“

Goran Radosavljević, bivši komandant Žandarmerije za koga beogradska štampa piše da sada živi u Kini, svojevremeno je za naš program rekao da nema nikakvih saznanja o ubistvu braće Bitići:

„Nisam upoznat. Istraga je u toku. Svima je u interesu da se otkrije istina. Proces je u toku, tako da ja ništa dalje ne bih komentarisao. Postoje nadležni organi koji su zaduženi za to i koji rade svoj posao. Kad posao bude završen, zna će se.“

Ranije je objavljeno da se zbog sumnje da je naredio ubistvo braće Bitići istraga vodi protiv Vlastimira Đorđevića, bivšeg visokog funkcionera MUP-a Srbije koji je u bekstvu u Rusiji, i bivšeg pripadnika Žandarmerije Aleksandra Nikolića iz Novog Sada.

Sumnja se da je Đorđević 8. jula 1999. godine usmeno naredio Sretenu Popoviću, tada pomoćniku komandanta policijskog Nastavnog centra Petrovo Selo, da trojicu brace Bitići privede po izlasku iz zatvora u Prokuplju u Centar i da mu je dan kasnije izdao usmenu naredbu da ih preda pripadnicima MUP-a. Oni su ih odveli do jame za odlaganje đubreta, na 500 metara od nastavnog centra, i ubili ih ispalivši svakome metak u potiljak. Pronađeni su sa rukama na leđima vezanim žicom.

Nezvanično se pominjalo da su optuženi Popović i Stojanović u iskazima tokom istrage, Đordevića direktno doveli u vezu sa ubistvom braće Bitići. Vlada Sjedinjenih Američkih Država nekoliko puta je pozvala srpske vlasti da u kratkom roku privedu pravdi sve osobe umešane u slučaj ubistva braće Bitići, a njihov brat Fatos Bitići tvrdi da je veći broj osoba umešan u taj zločin:

„Dvojica su u zatvori, ali glavni se još uvek šetaju ulicama Beograda. Vlada Srbije to treba da rešit, pošto se zna ko su oni. Zna se ko je odveo moju braću iz Prokuplja, ko ih je odveo u Petrovo Selo, pa i ko im je pucao u potiljak. Ne radi se samo o dvojici ljudi.“

Tokom dvogodišnje istrage na ovom slučaju, Tužilaštvo za ratne zločine saradjivalo je sa FBI (Federalnim istražnim biroom) Sjedinjenih Država.
XS
SM
MD
LG