Dostupni linkovi

Mirjana bi da se vrati kući


Mirjana Marković otišla je iz Srbije 2003. godine, nekoliko dana pre ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića. Poznato je da boravi u Moskvi, gde živi od, kako je navela u intervjuu „Novostima“, pomoći „vernih prijatelja“. Ona podvlači da će u Srbiju sigurno ponovo doći kada bude mogla, što bi moglo da znači kada ne bude pretnje hapšenjem. Prijatelj njene porodice i jedan od socijalista koji je do smrti ostao lojalan Miloševiću, Milutin Mrkonjić, poziva na prekid, kako navodi, progona članova Miloševićeve porodice:

„Ljudski je stvoriti uslove da se ti ljudi vrate u zemlju.“

Mirjana Marković je osumnjičena za posredovanje u zloupotrebi službene dužnosti. Zapravo sumnja se da je nekadašnju visoku državnu funkcionerku Živku Cicu Knežević podstakla da nezakonito dodeli stan dadilji njenog unuka Marka. Mrkonjić dodaje da će od svoje partije, bez čije podrške Vlada Srbije ne bi ni mogla opstati, tražiti da pozove na uklanjanje svih prepreka za povratak Mirjane Marković u Srbiju:

„Mislim da partija treba da štiti ne samo porodicu Slobodana Miloševića, nego i svih svojih članova koji su proganjani. Ja lično ću se za to zalagati do kraja.“

Međutim, s obzirom na ono što je u poslednjem intervjuu izgovorila o predsedniku Glavnog odbora socijalista i glavnom partneru Vlade iz redova SPS-a, Ivici Dačiću, malo je verovatno da bi ovaj mogao da se založi za njen povratak. Dačić, iako predvodi krilo SPS-a koje se zalagalo za distanciranje od Miloševića, nikada javno nije kritkovao njega i njegovu suprugu. Objašnjavajući razloge zbog kojih Dačić nije učestvovao u organizaciji Miloševićeve sahrane, Markovićeva kaže:

„Slobodan već dugo nije smatrao da je Dačić častan čovek, a i politički je napustio program i vrednosti Socijalističke partije Srbije.“

Posle ovih reči, u izjavi za naš program, Dačić odustaje od principa nenapadanja bilo kog od članova porodice Milošević:

„Da je ona časna, nikad ne bi neke ljude zadužila da rukovode sahranom Slobodana Miloševića, jer je to nepravda prema Slobodanu Miloševiću. O časnosti ne bih da govorim, o tome neka govore oni koji znaju koliko sam ja na mestu na kojem se nalazim učinio za funkcionisanje odbrane Slobodana Miloševića. A pošto i ona to zna, nečasno je što tako priča. O časti ne treba govoriti i ne treba mešati privatne i političke stvari, jer bih ja isto tako mogao da kažem mnogo stvari koje nemaju veze sa politikom, a mogu se odnositi na privatni život, kao na primer da li bih ja ikada prihvatio da me bilo šta spreči da ne prisustvujem sahrani svog bračnog druga.“

Podsećamo, u strahu od hapšenja, Mirjana Marković, koja je često važila za Miloševićevu desnu ruku više od bilo kog njegovog saradnika (zbog čega joj se često pripisuje suodgovornost za nesreće koje je Miloševićeva politika proizvodila) – nije prisustvovala sahrani svog supruga. Baš kao niti jedno od njihove dece. Za sina Marka, Markovićeva otkriva da ne namerava da se vraća u Srbiju, a za kćerku Mariju kaže da je bolesna, te da živi na Cetinju u Crnoj Gori.

Nedavno Markovićkina partija Jugoslovenska levica, koja je posle 2000. godine od najmoćnije partije u Srbiji skoro potpuno nestala, ponovo je oživela. Generalni sekretar stranke Dragana Kuzmanović demantuje da bi u tome trebalo tražiti razloge zbog kojih šefica partije otvoreno govori o povratku u domovinu:

„Koliko poznajem dr. Miru Marković, kao njen suradnik u poslednjih evo već pet godina, sigurna sam da ona želi da se vrati kući. Valjda je vreme pokazalo da su procesi koji se vode na Okružnom sudu neozbiljni, da je to varijanta – kadija te tuži, kadija ti sudi.“

Novinar nedeljnika „Vreme“ Tamara Skroza bavila se različitim segmentima priče porodice Milošević. U neočekivanom otvorenom iskazivanju potrebe Mirjane Marković da se vrati kući, Skroza ne vidi nikakav sakriveni politički ili sličan cilj:

„Posebno otkad je Slobodan Milošević umro i posebno otkad je sahranjen baš u Požarevcu, pretpostavljam da ona ima potrebu da bude tu negde u njegovoj blizini. Posebno imajući u vidu tu njihovu patološku vezu. A s druge strane želi da nekome da signal da hoće da se vrati u Srbiju i da joj je u tom smislu potrebna pomoć. Čini mi se da bi ona to mogla da odradi na hiljadu drugih načina. Opet s druge strane, imajući u vidu lik i delo Mirjane Marković, mislim da bi zaista bilo neodgovorno tvrditi bilo šta. U slučaju te žene svaka analiza postupaka, trenutnih ili dugoročnih, naprosto je apsurdna.“

U beogradskom Okružnom sudu nisu želeli da komentarišu izjave Mirjane Marković, uz objašnjenje da je više od polovine sudija odsutno zbog godišnjih odmora. Ranije je tu saopštavano da Miloševićevoj udovici po povratku u Srbiju bez sumnje sledi pritvor.
XS
SM
MD
LG