Dostupni linkovi

KUALA LUMPUR


Ministri trgovine drzzava jugoistoccne Azije, u naporu da se odupru osstroj konkurenciji Kine i Indije, slozzili su se danas da za pet godina skrate rok za pretvaranje svog regiona u ekonomsku zajednicu nalik na Evropsku
uniju, taccnije do 2015.
Deset drzzava cclanica ASEAN-a prvobitno je nameravalo da stvori jedinstveno trzzisste koje bi dozvolilo slobodan protok robe, usluga i ulaganja do 2020. godine, ali ne bi imalo zajedniccku valutu.
Neposredna strana ulaganja u zemlje ASEAN-a dostigla su rekordnih 38 milijardi dolara prossle godine, ali zaostaju za Kinom koja je privlacci oko 50 milijardi dolara godissnje.
U regionu sa 560 miliona ljudi, duboki ekonomski jaz deli ssest razvijenijih drzzava bloka - Maleziju, Indoneziju, Singapur, Brunei, Tajland i Filipine, od ccetiri nova cclana - komunisticckog Vijetnama i Laosa, Mjanmara koji je pod upravom vojne hunte i Kambodze.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG