Dostupni linkovi

Detaljne kontrole na beogradskom aerodromu


"Vršimo pregled prtljaga pre nego što ode u avion. Posle svih kontrola rendgenom, koje ovde postoje, mi, pre nego što prtljag ode na avion, obavljamo na kraju i ovaj pregled sa psima. Psi ne smeju da laju jer postoje eksplozivi koji se aktiviraju na zvuk. Pas samo pasivno markira opasan prtljag time što sedne ili legne kraj njega."

Policajac Jarko Maglovski kaže da službeni psi Maks i Badi, sa kojima smo pošli u kontrolu prtljaga na beogradskom aerodromu Nikola Tesla, dnevno onjuše stotine torbi u potrazi za eksplozivom i narkoticima, ali da do sada, pa ni ovog puta, nisu pronašli eksplozivne naprave niti materijale. Možda i zbog toga jer su kontrole zaista rigorozne, a pre nego što prtljag i putnici dospeju do aviona prolaze kroz dva prstena kontrole na metal detektorima i rentgen aparatima.

Nebojšu, službenika policije, pitali smo kako idu kontrole i kako putnici to doživljavaju:

"Neki se bune, mada većina zna o čemu se radi, tako da niko ne pravi neke probleme. Rendgen uređaji kontrolišu šta putnici nose u prtljagu. Otkriva se ono što je sumnjivo i kontroliše se."

Šta ste sve otkrili?

"Bilo je svačega - i noževa i pištolja i domaće rakije. Ko nema po nekome da vrati, to sve mora da baci."

Zašto nije dozvoljeno da se nose alkoholna pića?

"Zbog zapaljivosti."

Putnici, koje smo anketirali pred poletanje aviona na liniji za London, bili su strpljivi – svesni da se ipak sve radi radi njihove bezbednosti:

"Volim da čitam časopise i novine u avionu, ali su mi ih oduzeli. Ima nekih stvari koje ne razumem. Inače me nije strah."

Da li vam smeta što je pojačana kontrola i da li vas je strah?

"Naravno da mi ne smeta. Ne volim da letim i uvek me je strah. Nikome nije prijatno i niko ne može apsolutno da se distancira."

"Najgore je što ne znam da li je ovo sve potrebno, ili je ovo neka ujdura, onako bez veze."

Na beogradskom aerodromu primenjuju se bezbedonosne mere, kao i svuda na kontinentu. Dragan Gligorić, načelnik Pogranične policije na aerodromu Nikola Tesla, kaže da o bezbednosti, pored ostalih, vode računa i pripadnici specijalne antiterorističke jedinice:

"To su jedinice koje su neprekidno prisutne na kompleksu aerodroma i imaju svoje konkretne zadatke. Postupaju po posebnim planovima u slučaju vanrednih situacija. Njihovo prisustvo nije vidljivo na objektu, ili je vidljivo vrlo retko. Njihovo dubinsko obezbeđenje celog kompleksa nije uočljivo, a u svakom slučaju daje veliki doprinos bezbednosti objekta."

Dragan Gligorić zaključio je da je beogradski aerodrom jedan od bezbednijih u Evropi i poručio putnicima da se mogu osećati potpuno sigurno:

"Putnici koji putuju po evropskim i svetskim destinacijama znaju da naš aerodrom ne spada među aerodrome sa nekim velikim rizikom, kao meta napada eventualnog terorizma. Na ovom aerodromu nije zabeležen ni jedan incident i nije bilo pokušaja da se prenesu ili unesu u vazduhoplove eksplozivne naprave. Nije bilo nikakvih vanrednih situacija sa vazduhoplovima. Smatram da su šanse da se eksplozivne naprave unesu u naš vazduhoplov minimalne."
XS
SM
MD
LG