Dostupni linkovi

Zašto je bicikl bolji od auta?


Hrvati vole njemačko, pa i kada se radi o krađi automobila! Šezdeset posto svih ukradenih automobila su njemačke proizvodnje, a među 855 automobila ukradenih u prvoj polovici ove godine prednjače volkswageni. Zamjenica glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova, Emina Lišić:

"Najčešće mete kradljivaca su vozila proizvođača Volkswagen i u ovih šest mjeseci otuđeno je ukupno 170 vozila. Nakon grupacije volkswagen su vozila tipa Fiat, Opel, Renault, Audi, BMW i Mercedes."

Što se krade? Ovisi od proizvođača do proizvođača, pojašnjava novinar zagrebačkog Večernjeg lista, Marijan Malčević:

"Kod golfa, koji je konkretno najugroženiji tip vozila, najviše se kradu golf 3 i golf 4, koji su rabljeni, stariji modeli. Slična je stvar i sa pasatom, dok su najnoviji i najskuplji modeli ugroženi kod Audija i BMW-a. To su Audi A6, Audi A4 i BMW X5. Suprotna je situacija sa Mercedesom. Iako ljudi shvaćaju Mercedes kao luksuznu marku, kod nas su najugroženiji Mercedesi stariji od deset godina, dok ovi potpuno novi očigledno imaju jako dobru zaštitu i nisu traženi na crnom tržištu, pa se i ne kradu."

Nisu samo skupi modeli na udaru. Ne mogu bezbrižno spavati ni vlasnici starijih kadeta, fiata uno ili jugića, kaže Malčević:

"Oni se u principu i najčešće kradu onako iz dosade, obijesti ili iz potrebe jer kada neko opljačka neki dućan ili kladionicu onda si usput nabavi neko od tih jeftinijih auta koje je lakše ukrasti. S njim pobjegne kilometar-dva-tri, čisto da umakne policiji u tim prvim trenutcima. Takvi auti se najčešće i brzo nađu."

Krade se za bijeg, za dijelove, za dalju prodaju, ali i po narudžbi:

"Cijele godine se ne ukrade niti jedan porsche, a onda odjedanput, u dva dana, nestanu dva porschea vrijedna zajedno milijun kuna. To je očigledno dokaz da ih je neko naručio za isporuku i da je narudžba išla prema lopovima koji su je ispunili. Slično je i sa tuaregom, luksuznim volkswagenovim terencom. Do petog mjeseca nije ukraden niti jedan, a onda, u roku od deset dana, su nestala tri."

Gdje obično završavaju takva vozila? Emina Lišić:

"Većina vozila više i visoke klase se nakon otuđenja krijumčare u inozemstvo, najčešće se radi o zemljama istočne Evrope."

Trasa je do Srbije, pa onda do Rumunjske, Bugarske, pa i Rusije, a dio vozila završi i u Bosni i Hercegovini. Ipak, policija dosta ukradenih vozila i pronađe, kaže glasnogovornica:

"U 2004. godini pronađeno je 1038 motornih vozila koja su ranije otuđena. U 2005. godini je pronađeno 968 motornih vozila, a u prvom polugodištu ove godine pronađeno je 505 ranije otuđenih motornih vozila."

I za kraj – nekoliko savjeta kako se obraniti od kradljivaca auta – ugradite neku zaštitu, nemojte ostavljati auto otključan, nemojte ni kod kratkih izlazaka iz auta ostavljati upaljen motor ili ključ u kontakt-bravi, nemojte na privjesku ključeva ostavljati adresu, registraciju ili nešto slično, na čemu će vam kradljivci biti zahvalni ako ukradu ključeve. Ili – najjednostavnije – prodajte kola i kupite sebi i svima u obitelji po bicikl!
XS
SM
MD
LG