Dostupni linkovi

Obnovljeni strah od letenja


Slučajnost ili ne, tek, podaci govore da su se teroristički napadi dešavali: 11. septembar 2001. u New Yorku i Washingtonu, 11. mart 2004. u Madridu, 11. juli prošle godine u Londonu i 11. juli ove godine u Bombaju. Dakle, samo dan uoči 11. augusta londonska je policija objelodanila da je zajedno s tajnom službom MI 5 izvela veliku antiterorističku operaciju i uhapsila dvadesetak osumnjičenih za kovanje zavjere. Šef antiterorističkog odjela Metropolitan policije Peter Clarke kaže kako je odluka o akciji donesena u noći između 9. i 10., nakon procjene da teroristi planiraju dići u zrak desetak aviona, uglavnom na liniji za SAD…

Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije John Reid, ne bez zabrinutosti, je naglasio kako bi broj nevinih žrtava bio nemjerljiv, da je plan terorista uspio.

Broj dosada uhapšenih osoba je 24, svi su britanski državljani, starosti od 17 do 35 godina, rođeni i odrasli u Londonu i njegovoj okolini, ali su uglavnom pakistanskog podrijetla i uglavnom imaju muslimanska imena. Jedan je taksista, drugi raznosi piće, nekoliko se njih bavilo kupovinom i prodajom polovnih automobila. To su porodični ljudi, s malom djecom i trudnim ženama, žive u tipičnim predgrađima običnih gradova. U slobodno vrijeme gledaju kriket i fudbal, druže se s prijateljima i mole se u lokalnim džamijama. Svi su mjesecima bili pod prismotrom.

Policija je, uz pomoć britanskih, američkih i što je najbitnije, pakistanskih obavještajaca, uspjela spriječiti masovna ubistva. Portparol Ministarstva vanjskih poslova Pakistana Tasnim Aslam kaže:

"Ja mogu potvrditi da su hapšenjima osumnjičenih predhodile vrlo intenzivne obavještajne aktivnosti između Pakistana, SAD i Velike Britanije. Pakistan je odigrao značajnu ulogu u otkrivanju mreže terorista. Saradnja među ove tri zemlje traje već neko vrijeme."

S obzirom da je tečni eksploziv, prema navodima policije, trebao biti transportiran u ručnom prtljagu, uvedene su nove mjere zaštite koje su stupile na snagu odmah. Sav ručni prtljag biće provjeravan, a u avion neće biti dozvoljeno unošenje laptopa, mobilnog telefona, ključeva s električnim mehanizmom. Samo osobna dokumenta i naočare, nošeni u providnim plastičnim vrećicama. Izuzetak su samo putnici s malom djecom i posebnim medicinskim potrebama. Poseban sigurnosni režim provodiće se na letovima za Ameriku.

Urota otkrivena danas nosi obilježja međunarodne terorističke mreže al-Qaeda, ističu stručnjaci za sigurnost, jer samo mreža Osame bin Ladena ima sredstva za planiranje koordiniranih napada takvih razmjera. Akcijom policije i tajnih službi spriječeno je masovno ubistvo, ali su teroristi ipak nešto postigli, smatra Tim Williams, vođa Evropskog sigurnosnog programa:

"Poteškoće u saobraćaju i činjenica da se vijest vrti na svim elektoničkim medijima diljem svijeta postiže efekat kojeg teroristi žele – širi se strah planetom zemljom. Naravno da je odlična stvar da su akcije osujećene, ali teroristi su na neki način postigli svoj cilj i zaokupili pažnju javnosti."

No, poredeći sve dosadašnje terorističke napade na civile i nevine ljude u zapadnim centrima, uspješnost terorističke mreže slabi. Prije pet godina napadi na Twinse u NY su potresli svijet iz temelja. Danas - plan za dizanje u zrak nekoliko aviona iznad atlantika otkriven je na vrijeme, sumnjivi pohapšeni, a samo je jedan aerodrom bio zatvoren, nekoliko letova je otkazano, a neki su kasnili. Al Qaeda nije više tako nedodirljiva i neranjiva. Crispin Black, nezavisni analitičar tajnih službi, kaže kako se u posljednjih pet godina borbe protiv terora znatno napredovalo. Na pitanje da li je nakon 11.septembra nebo postalo sigurnije, Black odgovara:

"Mislim da jeste. Sve preduzete mjere sigurnosti daju plodove. Pogledajte i otkriće ove zavjere, ljudi od zakona otežavaju teroristima i zavjerenicima lagan prolaz do ostvarenja cilja. Terorizam se može usporediti s trikovima mađioničara. Prošvercovati bombu u avion je kao mađioničarski trik, ako znate kako se izvodi, lakše vam je razotkriti stvar."

Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije John Reid kaže kako opuštanja nema, iako policija vjeruje da su ključni akteri uhapšeni Ova operacija je u toku i veoma je složena. Uvjereni smo da smo preduzeli potrebne mjere predostrožnosti u cilju zaštite građana."

Reid, poučen prošlogodišnjim iskustvima o netrpeljivosti, upozorava kako posebno treba paziti na nedijeljenje britanskog društva i pojačano biti tolerantan. Opasnost od terorizma, međutim, nije nestala otkrivanjem londonske zavjere. Teroristička mreža Al-Qaeda je zaprijetila da će prije nacionalnog praznika 15. augusta izvesti napade na New Delhi i Bombay, informacije su do kojih su došle američke obavještajne službe povezane s indijskom vladom. Istoga dana, u petak, u uobičajenoj provjeri jedne od džamija u gradu Roorkee, policija je okrila 13 muslimana – među kojima su tri Britanca i 10 Indonežana. Svi su zamoljeni da napuste zemlju jer su imali turističku vizu, a s tom vrstom boravka nemaju pravo sudjelovati u religijskim obredima u Indiji.
XS
SM
MD
LG