Dostupni linkovi

Crnogorci i internet


Najnovija istraživanja govore da računare u Crnoj Gori ima skoro 40% domaćinstava, od čega polovina ima internet priključak, što predstavlja rezultat koji Crnu Goru stavlja u isti nivo sa regionom koji je ispod nivoa zemalja Evropske unije, gdje je preko 35% domaćinstava priključeno na globalnu mrežu. Ohrabrujuću okolnost predstavlja podatak da se u više od 50% domaćinstava koja ga posjeduju, računar koristi u obrazovne svrhe, a da ga svega jedna trećina koristi za igrice, kaže Borivoje Marić, pomoćnik sekretara vladinog Sekretarijata za razvoj. Kao posebno zanimljiv podatak navodi da od ukupnog broja korisnika interneta više od 80% koristi internet svakodnevno. Marić kaže da se internet dominantno koristi zbog elektronske pošte, ali i za pronalaženje neophodnih informacija putem pretraživača:

„Rezultati govore da se računari i internet manje koriste na sjeveru, a razlozi nekorišćenja kompjutera su uglavnom nedovoljna finansijska sredstava, lična nezainteresovanost i nepoznavanje engleskog jezika. Kada smo usvojili Strategiju razvoja informacionog društva, tamo smo definisali da do kraja 2007. godine svako mjesto sa više od 500 stanovnika ima mogućnost javne pristupne tačke internetu, da moramo da širimo edukaciju i propagiramo značaj informacionih tehnologija, posebno Internet, a posebno obrazovanja uz pomoć mogućnosti koje nudi Internet. Moramo da stvaramo potrebu tako što ćemo ponuditi servise i građanima i biznisu da lakše plate porez iz kancelarije, da građani mogu da dobiju neki dokument, uvjerenje, promjenu adrese stanovanja, da ne moraju da idu na šalter da čekaju. Sami razvoj e-governmenta će stvoriti i pojačati tu potrebu i osjećaj potrebe za internetom“.

Od ukupnog broja preduzeća, preko 92% koristi računare i internet u poslovanju. Darko Konjević, izvršni direktor Montenegro biznis alijanse kaže da je broj korisnika računara i interneta u poslovne svrhe u Crnoj Gori u stalnom porastu, a kao važnu činjenicu ističe pojavu sve većeg broja crnogorskih preduzeća koja su postavljanjem web prezentacije zauzela svoje mjesto u globalnoj mreži. Konjević smatra da su domaći privrednici shvatili važnost prisustva na internetu:

„Preduzeća članice Montenegro biznis alijanse dosta koriste sredstva komunikacije, internet i e-mail, jer je to jednostavni i najlakši oblik komunikacije. Imajući u vidu to, zajedno sa holandskom organizacijom „SBI“, vladinom agencijom, organizovali smo u maju jedan seminar vezano za - kako naći kupca putem interneta i kako izvoziti koristeći internet, jer smo shvatili da je internet sredstvo komunikacije koje je najjednostavnije, najefikasnije i najjeftinije i da preduzeća treba da svoju tehnologiju, odnosno svoju komunikaciju zasnivaju na Internet tehnologiji.“

Broj građana koji koriste računare i internet svakako nezaustavljivo raste, a nove tehnologije očigledno najlakše prihvataju mlađe generacije:

„Najviše čatovanje“.

RSE: Imaš li e-mail adresu?

PODGORIČANIN: Imam. Najgore je to što ima zaraženih e-mailova i onda...

RSE: Surfuješ li nekad?

PODGORIČANIN 1: Ne. Samo ono, ponekad neke slike skinem.

RSE: Šta te najviše zanima na internetu?

PODGORIČANIN 2: Sportski rezultati.

PODGORIČANKA 1: Veoma mnogo koristim internet i kompjuter. Zbog toga imam nekad problema sa roditeljima, jer bi oni više voljeli da ja više vremena provodim napolju baveći se nekim sportom i tako. Inače, često se dopisujem e-mailom, a od sajtova najviše volim da posjećujem one koji se bave temama za mlade: muzika, film, moda, provod i tako.

PODGORIČANIN 3: Sad hoću da koristim jer radim jedan biznis koji je interesantan, pa će mi biti potreban taj e-mail.

RSE: Mislite da će vam internet koristiti?

PODGORIČANIN 3: Da. U tome je suština toga posla.

RSE: Ako nije tajna, o čemu se radi?

PODGORIČANIN 3: To je jedan novi proizvod koji je izašao na tržište. To je američki proizvod. Tablete za uštedu goriva. To znači, šalješ e-mail adrese ka svim mogućim svjetskim destinacijama.
XS
SM
MD
LG