Dostupni linkovi

KNIN


Centralnom svečanošću u Kninu, kojoj su prisustvovali najviši zvaničnici Hrvatske, obeležena je u subotu jedanaesta godišnjica akcije "Oluja" kojom je Hrvatska povratila kontrolu nad područjima koja su od 1991. do 1995. kontrolisale snage pobunjenih Srba.
Svečanosti je prisustvovao, zamenik gradonačelnika Knina Dragan Jerković, Srbin po nacionalnosti, koji je još ranije objavio da će učestvovati na ovogodišnjem obeležavanju Dana domovinske zahvalnosti. Ostali predstavnici srpske manjine nisu prisustvovali svečanosti.
Predsednici hrvatske države, parlamenta i vlade Stjepan Mesić, Vladimir Šeks i Ivo Sanader odbacili su interpretacije predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice prema kojem akcija "Oluja" predstavlja "veliki nekažnjeni zločin".
Predsednik Mesić je rekao da su upravo Srbi, među kojima i oni u Hrvatskoj, najveća žrtva politike Slobodana Miloševića, ali je dodao da "ne treba zaboraviti da je nakon završetka vojnog dela operacije 'Oluja', koja je "vojnom smislu sprovedena po svim pravilima ratovanja uz poštovanje međunarodnih konvencija" delom zakazala pravna država i da je izostala brza reintegracija oslobođenog područja u politički i pravni poredak Hrvatske". "Zbog toga su se", dodao je predsednik Hrvatske, "nažalost dogodili zločini", koji su , kako je rekao "bili ekscesi neodgovornih pojedinaca koje treba ne samo moralno osuditi nego i sudski procesuirati".
Premijer Sanader je rekao da Hrvatska odbacuje interpretacije srpskih medija o "Oluji" rekavši da u ratu nije "srušen Novi Sad nego Vukovar", i da nisu hrvatski vojnici išli u Srbiju "nego su srpski dolazili ovamo u osvajačke pohode". Dodao je da smatra da različite interpretacije "Oluje" "neće narušiti normalizaciju odnosa Hrvatske i Srbije". "mi pružamo ruku Srbiji i idemo dalje", rekao je predsednik Vlade Hrvatske.
XS
SM
MD
LG