Dostupni linkovi

Politička prepucavanja oko privatizacije telekoma


Najava privatizacija telekom operatera u BiH pokazala je svu neozbiljnost u provođenju političke ekonomije, ocjenjuju ekonomski stručnjaci, napominjući da u normalnim zemljama o privatizaciji nacionalnog blaga odlučuje država. Takav slučaj nije u BiH. Iako je entitetska privatizacija do sada imala loše rezultate, političari nastoje na kraju mandata privatizirati tri bh. telekom operatera, što mnogi ocjenjuju pokušajem pljačke decenije.

U RS-u sve je spremno za privatizaciju ovog preduzeća, koje je slobodno procijenjeno na 400 miliona konvertibilnih maraka. Ministar Nedeljko Čubrilović:

“Kolika je ukupna vrijednost Telekoma Srpske to će svakako da kaže tržište. Mi jednostavno mislimo da je ovo najpogodniji trenutak za privatizaciju Telekoma Srpske.”

Ovaj potez Vlade Milorada Dodika u RS-u oštro su kritikovali predstavnici opozicionih partija, navodeći da Vlada koja ima mandat još dva mjeseca nema pravo prodavati nacionalna strateška preduzeća. Klub Bošnjaka u Vijeću naroda potegao je i zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, ali su pronašli kompromis sa vladajućom partijom, te su prepreke za prodaju otklonjene.

Pripreme za prodaju Telekoma Srpske, vladajuća Stranka demokratske akcije u Federaciji iskoristila je da pozove političke partije ovog entiteta da dogovore prodaju dva federalna telekoma. No, Stranka za BiH i Socijaldemokratska partija odbili su ovakve razgovore, ocijenivši nedopustivim prodaju strateških preduzeća na kraju mandata. Potpredsjednik SDP-a Željko Komšić:

“Federalna Vlada donosi odluku da krene u privatizaciju dva operatera u Federaciji BiH preko noći. Riječ je o tome da prodaje zlatnu koku koja pride nosi zlatna jaja. A pođite sami od sebe - da li biste vi to uradili da imate u svojoj kući, u svojim rukama? Ko bi to na takav način radio? O kakvim odnosima je riječ? Da li je riječ o nekim dogovorima političkim, ekonomskim, privatnim, to je već pitanje za one koji su na vlasti. Ali mi mislimo da se telekom sektor ne može ovako i za ove pare prodavati.”

Privatizacija telekoma mora se obaviti na državnom nivou, a ne na entitetskom, koji se pokazao kao etnonacionalna otimačina, naslijeđena iz rata, kazao je predsjednik Stranke za BiH Safet Halilović - i dodao:

“Mislim da je neprihvatljvo, nonsens, da stranke odlučuju o privatizaciji. Privatizacijom treba da se bave za to specijalizovane državne agencije, kao što su agencije za privatizaciju, potom vlada i eventualno paralament ukoliko je to nužno. A način licitiranja stranačkog i liderskog itd. je nešto potpuno što liči na nešto iz pretpolitičkog perioda, a nije uopće karakteristika pravnih država.”

Profesor banjalučkog Ekonomskog fakulteta Rajko Tomaš smatra da će ovakva politička prepucavanja rezultirati samo obaranjem vrijednosti ovih preduzeća:

“Ja se bojim da sva tri telekoma u ovakvim oklnostima neće ostvariti cijenu kao što je mreža 063 u Srbiji. Bojim se da politizacijom problema možemo zaista oboriti cijenu i proći dosta loše. Moje slobodne procjene govore o tome da telekomi u BiH vrijede mnogo više nego što se medijski špekuliše da će svaki pojedinačno biti prodan.”
XS
SM
MD
LG