Dostupni linkovi

logo-print

BUJANOVAC/SKOPLJE


U manastiru Sveti Prohor Pccinjski, nedaleko od granice Srbije i Makedonije, jutros je sveccanom arhijerejskom liturgijom obelezzen praznik Svetog Ilije, bez predstavnika makedonskih vlasti.
Ni ove godine, kao ni prossle, u Prohoru Pccinjskom, gde je 2. avgusta 1944. odrzzana sednica Antifassisticckog sobranja narodnog oslobodjenja Makedonije (ASNOM) i proglassena Republika Makedonija, nije bilo drzzavne makedonske delegacije.
Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski pozvao je jucce gradjane da dan drzzavnosti obelezze u novoizgradjenom memorijalnom centru Pelince, a ne u manastiru Prohor Pccinjski. "Manastir Prohor Pccinjski nalazi se na teritoriji druge drzzave gde funkcionissu druge institucije. On je pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve (SPC) i to je razlog zassto ne mozzemo da obelezzavamo ASNOM tamo gde je 1944. odrzzano prvo zasedanje", rekao je Crvenkovski na otvaranju Vojnog muzeja u Skoplju.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG