Dostupni linkovi

Kako vratiti mir na Bliski istok?


Condoleezza Rice na Bliskom istoku, vrh svjetske diplomacije u Rimu na izvanrednom sastanku o sukobu u ovoj regiji, u petak sastanak Bush-Blair u Bijeloj kući – tri su važnija svjetska diplomatska događaja u proteklom tjednu. Paralelno je na Bliskom istoku boravilo nekoliko evropskih i arapskih ministara vanjskih poslova i Benita Ferrero-Waldner, predstvnica Evropske unije. Američki predsjednik Geoge Bush, u petak je najavio novi odlazak svoje šefice diplomacije na Bliski istok, koja će u subotu i nedjelju sa izraelskom i libanonskom stranom tražiti načine usaglašavanje nove rezolucije Ujedinjenih nacija o zaustavljanju sukoba u regiji. Međunarodne mirovne snage koje bi se rasporedile između izraelsko-libanonske granice, odnosno na jugu Libanona gdje proiranska šitska skupina Hezbollah ima najjače korijene – sve su izvjesnije, iako ih najvjerojatnije neće predvoditi NATO savez. Glasnogovornik Alijanse James Apartouri:

„NATO nije organizacija koja čeka mandat Ujedinjenih naroda. Moramo biti i jasni, mandat misije još nije određen. NATO i ne traži ovaj mandat, i da budem još precizniji, Savez se i ne vidi kao organizacija koja bi u novoj misiji imala neku određeniju ulogu.“

Ipak, glavni tajnik Alijanse Jaap de Hoop Scheffer je ostavio otvorena vrata mogućem angažmanu: „Ništa nije dogovoreno, ništa isključeno“.

Bliskoistočni eksperti smatraju da međunarodna zajednica želi sačekati da Izrael nanese što veće gubitke Hezbollahu. Britanski stručnjac Neal Killian:

„Hezbollah će biti toliko poljuljan da će se Izraelci zadovoljiti raspoređivanjem evropskih snaga koje će osiguravati izraelsko-libanonsku granicu, nastaviti razoružavanje Hezbollaha, te pomoći Vladi Libanona da uspostavi puni suverenitet nad jugom zemlje. No, dugoročno, za tri ili četiri godine, Hezbollah će se vjerojatno ponovo naoružati i početi stvarati probleme. Zato je vrlo moguće da će Sirijci biti uključeni u pregovarački proces, kako bi držali Hezbollah pod kontrolom i uključili ga u novi politički sistem u Libanonu.“

Promatrači ponavljaju da je potrebno najprije uspostaviti hitan prekid vatre, prvenstveno zbog civila i humanitarne krize u kojoj se nalazi Libanon. Očekivalo se da će prekid neprijateljstava biti dogovoren već u srijedu u Rimu, no Washington je ustrajao na stavu da trebaju biti pronađena rješenja koja će voditi stabilnom miru, a za što je preduvjet – konačno razoružanje Hezbollaha. Američka državna tajnica Condoleezza Rice u Rimu:

„Svi smo odlučni hitno nastaviti akcije koje će dovesti do trajnog prekida nasilja i koje će omogućiti libanonskoj Vladi da uspostavi punu kontrolu nad cijelom zemljom. Ne možemo dopustiti povratak na isto stanje kakvo je vladalo i prije izbijanja ovog sukoba.“

Svjetska organizacija kojoj je trebalo čak dva dana i dva izvanredna sastanka Vijeća sigurnosti kako bi donijela tek izjavu kojom se osuđuje izraelski napad na UN-ov punkt na jugu Libanona u kojem su poginula četiri UN-ova promatrača, poziva na nužne razgovore sukobljenih strana. No, pitanje je da li će na novom sastanku Vijeća sigurnosti u ponedjeljak biti donesena rezolucija koja uključuje Poglavlje sedam Povelje UN-a koja podrazumijeva i eventualnu upotrebu sile protiv države koja krši rezoluciju svjetske organizacije. Glavni tajnik Ujedinjenih nacija Kofi Annan u Rimu je u srijedu upozorio:

„Važno je da u pronalaženju rješenja uspostavimo suradnju sa zemljama regije, uključujući Iran i Siriju. Također je važno da na vrijeme dogovorimo udjele što će ih pojedine zemlje imati u sastavu budućih međunarodnih snaga, koje će pomoći stabilizaciju prilika na jugu Libanona i Vladi te zemlje da uspostavi vlast na cijelom teritoriju.“

Za međunarodne mirovne snage izjasnili su se i američki predsjednik Bush i britanski premijer Blair na sastanku održanom u petak u Washingtonu.

„Djelotvorne multinacionalne snage ubrzat će dostavu humanitarne pomoći, osigurati povratak raseljenih i pomoći libanonskoj Vladi da uspostavi puni suverenitet nad svojom zemljom i u cijelosti kontrolira svoje granice“, ističe Bush. On ponavlja da je glavni pokretač sukoba Hezbollah:

„Naoružan je, ispaljuje rakete na Izrael i čvrsto sam uvjeren da ga podržava Iran.“

Britanski premijer Tony Blair poručuje dvjema državama na Bliskom istoku koje podržavaju vojno i materijalno šitsku skupinu Hezbollah:

„Iran i Sirija imaju šansu. Možda misle se iz cijele priče mogu izvući, no to nije moguće. Ili će u razgovorima sudjelovati kao odgovorni članovi međunarodne zajednice ili će se suočiti sa rizikom daljnje konfrontacije.“

Međunarodna krizna grupa u svom posljednjem izvještaju upozorava da je eskalacija sukoba na Bliskom istoku posljedica šestogodišnjeg diplomatskog zanemarivanja ovog područja, zbog čega građani Libanona, Palestine i Izraela danas plaćaju vrlo visoku cijenu. Hitan prekid vatre, uključivanje međunarodne zajednice, razgovori svih izravno i neizravno uključenih u sukob, nužan su korak prema stabilnom miru. Nick Pelan, predstavnik Međunarodne krizne grupe u Jeruzalemu, za naš radio kaže:

„U ovom trenutku je važno je započeti pregovore, uključiti palestinske vlasti koje trenutačno bojkotiraju i Zapad i Izrael i Evropska uniju i Sjedinjene Države. Za pregovarački stol treba dovesti i Hezbollah i Siriju i Iran, jer bez uključivanja svih strana u sukobu u pregovore, jedino što će se u budućnosti vidjeti je daljnja eskalacija konflikta.“

Analitičari kažu da bi nekih određenih pomaka moglo biti na predstojećim sastancima ministara vanjskih poslova Evropske unije i ambasadora NATO saveza u Bruxellesu, koji su sazvani za utorak 1. kolovoza. Naime, blisko istočna kriza već je natjerala briselsku administraciju da odgodi početak ljetne sezone godišnjih odmora. Ne bez razloga. Uostalom, i ugledni svjetski mediji strahuju da bi se mogla ponoviti već viđena sramota međunarodne zajednice iz devedesetih kada je cijela Evropa gledala kako se sa okolnih brda napada civilno stanovništvo u Sarajevu, i kada Ujedinjenim narodima nije uspjelo spriječiti genocid u Ruandi.
XS
SM
MD
LG