Dostupni linkovi

Čavić optužio SDA za izazivanje sukoba


Posljednjih dana više događaja ukazuje na pogoršanu sigurnosnu situaciju u BiH: incidenti na nacionalnoj osnovi u Trebinju, Bratuncu, Srebrenici, ranije u Banjoj Luci i Mostaru, te drugim mjestima. Predsjednik RS-a Dragan Čavić danas se obratio javnosti s upozorenjem da su Srbi u dijelu RS-a ugroženi:

«Na širem području Srebrenice, ili bolje rečeno u Birču, sve češće bošnjački predstavnici naroda, posebno povratnici, ispoljavaju nacionalni ekstremizam, što je prema onome što znam jako uznemirilo stanovnike Birča, posebno opština Bratunac i Srebrenica, a u zadnje vrijeme naročito Srbe koji žive u Konjević Polju - i mnogi od njih žele da isele sa tog područja jer se smatraju nezaštićenim u sistemu u kome je u RS-u postalo krajnje nebezbjedno biti Srbin na ovim područjima gdje dominantno žive povratnici bošnjačke nacionalnosti.»

Refik Begić, kandidat Stranke demokratske akcije za Narodnu skupštinu RS-a, trenutno predsjednik Skupštine opštine Bratunac, na ove optužbe odgovara:

«Ma taman posla da su povratnici ekstremisti, koji svakodnevno se bore za preživljavanje, kojima je RS uskratila znatnu podršku i pomoć i podršku u tom procesu povratka, u kome su povratnici čekali pet godina na jednu dobru volju da se počnu vraćati. Mislim da gospodin Čavić i njemu slični trebaju malo dublje razmisliti o problemima sa kojima se oni suočeni i sa ovim opstrukcijama koje su vršene tokom svih ovih godina.»

Istovremeno, u Trebinju više provokacija na povratnike Bošnjake, bomba bačena u dvorište jedne kuće, te oštećeni nadgrobni spomenici. Bošnjačka udruženja traže smjenu načelnika centra javne bezbjednosti. Predsjednik RS-a Dragan Čavić o njima kaže:

«Podiže se također međunacionalna tenzija na temelju izdvojenih i rijetkih i benignih incidenata, poput natpisa na zidovima, provocira stanje loše bezbjednosti za povratnike u RS-u, što apsolutno nije tačno.»

Ervin Pobrić, predsjednik Stranke demokratske akcije u Trebinju, smatra da situacija nije nimalo naiva ili benigna, podsjećajući na vrijeme kada je spriječeno postavljanje kamena temeljca za obnovu džamije:

«Sjećam se 2001. godine kad je bilo postavljanje kamena temeljca i tada su bile te incidentne situacije. Možda se i sad pokušava opet stvoriti haotično stanje.»

Hakija Meholjić, Socijaldemokratska partija Srebrenice, smatra da se incidenti podgrijavaju u Sarajevu ili Banjoj Luci:

«Ja živim ovdje i oni tamo prave igranku, a meni ovdje ružno. Današnji političari se vraćaju u prošlost da bi dobili glasače i svi pričaju priče, zavađaju narod, dižu tenzije. Ako hoćete dobre izborne rezultate, onda trebate biti nacionalista, ali ja ne mogu biti.»

I Zvonko Jurišić, iz Hrvatske stranke prava, očekuje više incidenata u susret izborima:

«To jeste dio predizbornog folklora, ja to zovem folklor, mobiliziranja onih nacionalnih stranaka koje ne žele dobro Bosni i Hercegovini. Ali kad prođu izbori onda vrlo lako sjednu i dogovore se oko onih fotelja, što naš narod kaže, i onda opet svi provode svoju politiku.»

Građani smatraju da umjesto izazivanja tenzija treba rješavati probleme:

«Najmanje se radi da se stara neko o nama. Samo gledaju svoje interese, svađaju se na skupštini.»

«Što pričaju da pričaju - iste teme, isto sve, a meni je isto.»
XS
SM
MD
LG