Dostupni linkovi

Južni Libanon u potpunoj izolaciji


Izrael i Hezbollah, kao i prije dva tjedna – na istim pozicijama. Ratne operacije traju, a civili su i dalje najbrojnije žrtve sukoba. Izraelski premijer Ehud Olmert tijekom susreta s američkim državnim tajnicom Condoleezzom Rice, ponavlja da Izrael ima pravo na samodbranu.

"Izrael će nastaviti borbu protiv Hezbollaha. Zaustavit ćemo ih. Nećemo se libiti i oštrijih mjera protiv onih koji su usmjeravali tisuće raketa i granata protiv nevinih civila, samo s jednim ciljem - da ih ubiju. To je nešto što se ne može tolerirati".

Sjedinjene Države žele povratak mira na Bliski istok, ali smatraju da rješenje mora biti dugoročno i da trenutni prekid vatre ne donosi u konačnici stabilan mir. Državna tajnica Rice ističe da je trenutak za izgradnju drugačijeg Bliskog istoka i da će oni koji ne žele demokratski i prosperitetni Bliski istok biti kažnjeni i izolirani. Rice je ponovila da je Hezbollah glavni krivac za za novonastalu krizu. U Ramallahu je tijekom susreta sa predsjednikom Palestinske samouprave Mahmoudom Abbasom ponovila da Washington ostaje odlučan u primjeni mape mirovnog puta:

"Moramo ostati usredotočeni na ono što se događa na palestinskim područjima. Naša želja je da se vratimo na put koji su ucrtali dvojica predsjednika, Bush i Abbas. Želimo vidjeti da dvije države žive jedna pored druge, u miru."

Izrael je napade na Gazu počeo krajem prošloga mjeseca, a povod je bila otmica 19 godišnjeg vojnika Gilada Shalita.
Sudbina ovog, kao i dvojice drugih, koji je oteo Hezbolaalh je nepoznata. Iako se trojica mladića spominju u diplomatskim izjavama, pozornost svjetske javnosti je usmjerana na stotine tisuća drugih koji su morali napustiti svoje domove zbog ratnih operacija. Pola milijuna ljudi u Libanonu je izvan svojih kuća. Glasnogovornik Međunarodnog Crvenog križa u Bejrutu Hisham Hasan za Radio Slobodna Evropa ovako opisuje situaciju:

"Južni Libanon je gotovo potpuno izoliran od ostatka zemlje, prekinute su i komunikacija izmedju pojedinih mjesta. Ljudima nedostaje voda, hrana, lijekovi. Zbog djece situacija je još teža. Dobili smo infromacije da u nekim selima zadnjih, pet, šest dana nema ni kruha. Istodobno, dosta je onih koji su izbjegli s juga kao i južnih predgradja Bejruta u središte grada, te prema sjeveru i planinama. No oni nemaju šatore, deke, odjeću, i njima je potreba pomoć u hrani, vodi i lijekovima".

Diplomacija, međutim, i dalje pokušava iznaći rješenje krize. Sutra se u Rimu na izvanrednoj međunarodnoj konferenciji sastaju predstavnici 18 zemalja, i međunarodnih organizacija. Skupu će biti prisutan i glavni tajnik UN Kofi Annan.
XS
SM
MD
LG