Dostupni linkovi

Brezonju na čelo države


Mukanjem se se ispred zgrade državnih institucija Bosne i Hercegovine oglasio novi simbol Građanske demokratske stranke. Bik Brezonja i dva konja sa džokejima stigli su na predstavljanje kandidata ove stranke za predstojeće izbore u oktobru. Zašto bik, objašnjava predsjednik GDS-a Ibrahim Spahić:

«Kad mogu u Americi demokrati imati magarca, a republikanci slona, zašto Bosna i Hercegovina ne bi imala bika na čelu, koji je pri tome pametan i spreman za svaku odgovornu dužnost? Dakle, Bosno i Hercegovino, okreni se sebi! Imaš 5.000 sela i svega 140 čaršija, gradskih. Razmisli dobro zašto je najponosnije reći: ja sam državljanin Bosne i Hercegovine, ja sam građanin ove zemlje!»

Predsjednik GDS-a danas je uglavnom govorio o kvalitetima bika i uspjesima koje su postigli džokeji i njihovi konji. Kako će stranka nastupati na predstojećim izborima objašnjeno je u materijalu koji je podijeljen novinarima. Riječ je o sedam temeljnih političkih, ekonomskih i socijalnih reformi, među kojima su izmjene Ustava, povećanje broja zaposlenih i jednake mogućnosti za mlade. Neke od svojih kandatkinja Spahić je predstavio ovako:

«Pogledajte kakvi su to krasni džokeji! Imamo, prije svega, žene koje znaju da nose, žene koje mogu da vuku naprijed, imamo skoro pedeset posto žena na našim listama, i to mlade ljude! Sposobne! Talentovane!»

Nakon šetnje po platou zgrade Zajedničkih institucija, Brezonja je šetnju nastavio i centralnom sarajevskom ulicom Ferhadijom, da bi ga, kako Ibrahim Spahić kaže, upoznali građani.
XS
SM
MD
LG