Dostupni linkovi

Upitan pristup Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini


I pored porasta izvoza, građani BiH nisu u mogućnosti da osjete pozitivne posljedice tog procesa, zajednička je ocjena dvojice zvaničnika. Lari Batler, prvi zamjenik Visokog predstavnika, kaže da je rješenja problema sa susjednim zemljama kada je u pitanju slobodna trgovina od ključnog značaja za BiH:

“Zapazili smo da je BiH napravila određene pogreške kada je sklapala sporazume o slobodnoj trgovini sa svojim susjednim zemljama i da su to pitanja koja traba riješiti prije nego što se okonča proces priključivanja Sporazumu o slobodnoj trgovini u regiji srednje Evrope. Građani BiH bili bi uskraćeni za investicije i nova radna mjesta ukoliko se BiH ne pridruži CEFTA-i.”

Specijalni koordinator Pakta stabilnosti Erhard Busek kaže da je priključivanje CEFTA-i važno zbog toga što ona služi kao mjesto za obuku zemalja koje se žele pridružiti tržištu Evropske unije. Evropska komisija podržava CEFTA-u i jako je zainteresovana da se ovaj proces okonča za sve zemlje, uključujući i BiH, do septembra, ističe Busek napominjući da su posebni problemi u BiH nastali nakon potpisivanja bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini:

“Bilo je dosta pozitovnog u tome što je BiH liberalizovala neke stvari u prošlosti, ali u tom procesu nastala je i određena šteta u nekim sektorima, a posebno u poljoprivrednom. Kao rezultat toga, sporazumi o slobodnoj trgovini sa Srbijom i Hrvatskom su suspendovani.”

Te probleme iz prošlosti potrebno je otkloniti, a onda nastaviti sa procesom pridruživanja CEFTA-i, kaže Busek, koji je najavio da je rok 1. avgust, kada se u Salcburgu sastaju trojica premijera - Terzić, Sanader i Koštanica, kako bi što prije rješili probleme. U Paktu stabilnosti, dodaje, pribojavaju se neuspjeha u postizanju dogovora o CEFTA-i, ali i toga da BiH bude isključena iz tog procesa.

“Smatram da je opasnost od isključenju BiH iz CEFTA-e veoma realna”, poručuje Busek. Naglašava, međutim, da je moguće i prevazići sve probleme i da zbog toga Pakt stabilnosti nudi tehničku pomoć Bosni i Hercegovini.
XS
SM
MD
LG