Dostupni linkovi

Izrael nastavlja napade na Liban


Izraelske snage ponovo su bombardovale međunarodni aerodrom u Bejrutu, mostove i saobraćajnice u šiitskom muslimanskom predgrađu, kao i postrojenja rezervoara za gorivo izvan grada. Pre toga napadnut je glavni put između Bejruta i Damaska, prekinuvši saobraćaj sa Sirijom.

Izraelski ratni avioni bacili su prošle noći hiljade letaka na južno predgrađe Bejruta, u kojima upozoravaju stanovnike da ne prilaze objektima u kojima se nalaze pripadnici Hezbolaha. Izrael je juče blokirao libanske luke, napao aerodrom u Bejrutu i dve vojne vazdušne baze. Ti napadi izolovali su Liban u pomorskom, putnom i vazdušnom saobraćaju. U četvrtak je poginulo oko 50 libanskih civila, a 150 ih je povređeno.

Cilj ovih operacija je, kako je saopšteno u Jerusalimu, sprečavanje Hezbolaha da prebaci dva oteta izraelska vojnika u Iran. Teheran je negirao da je planirao takvu akciju. Jedan od ciljeva izraelskih napada je i lider Hezbolaha šeik Hasan Nasralah. Izraelski ministar unutrašnjih poslova Ron Bar On zapretio je danas Nasralahu smrću, navodeći da je sam sebi već "presudio". Izraelski ministar pravde Haim Ramon je rekao da će se Izrael boriti istim sredstvima "koje su SAD koristile protiv Osame bin Ladena", kao i "Rusija protiv čečenskih terorista".

Istovremeno, Hezbolah je ponovo ispalio više raketa na sever Izraela. Za sada nema podataka o žrtvama. U jučerašnjim akcijama Hezbolaha pogođeno je 20-tak mesta na severu Izraela, uključujući i Haifu, treći po veličini grad. Tom prilikom su poginula su dva civila, a 90 ih je ranjeno. Savet bezbednosti će, na zahtev Libana, razmatati u petak eskalaciju nasilja na Bliskom istoku. SAD stavile su sinoć veto na rezoluciju Saveta bezbednosti koju je predložio Katar, kojom se traži od Izraela da obustavi vojnu operaciju u oblasti Gaze i nagomilavanje snaga u regionu. U nacrtu ovog dokumenta takođe se poziva na oslobađanje izraelskog vojnika, otetog 25. juna. Deset zemalja je podržalo ovaj dokument dok su se četiri zemlje uzdržale od glasanja.

Američki ambasador Džon Bolton je obrazložio da "tekst (rezolucije) nije uravnotežen" i prevaziđen je najnovijim događajima u Libanu. Nacrtom rezolucije je prvenstveno bio obuhvaćen pojas Gaze i ne
pominju se najnoviji događaji u Libanu. Libanski premijer Fuad Siniora kaže da je njegova zemlja spremna na kompromis:

“Libanska vlada je spremna da pregovara sa UN i prijateljskim zemljama u cilju rešenja problema koji je prethodio operacijama Hezbolaha preko "Plave linije", odnosno granice između Libana i Izraela."

Izrael je saopštio da neće obustaviti akcije pre nego što Hezbolah ne povuče svoje snage iz južnog Libana. Dok većina svetskih lidera osuđuje Izrael zbog napada, SAD smatraju da Izrael ima pravo da se brani, ali ga pozivaju na uzdržanost. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs:

"Moramo biti u stanju da se vratimo mapi puta, partnerstvu sa narodom Libana u cilju ispunjenja njihovih demokratskih aspiracija.
Veoma je važno da se Izrael uzdrži tokom akcija koje imaju za cilj njegovu samoodbranu."

Ujedinjene nacije poslale su tročlano izaslanstvo na Bliski istok. Generalni sekretar Kofi Anan:

"Osuđujem sve akcije čija su meta civili ili koje ih ugrožavaju zbog preterane i nediskriminatorne upotrebe sile."

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad pozvao je juče muslimanski svet na jedinstveni odgovor:

"Ako izraelski okupatorski režim počini još jednu glupost i napadne Siriju, to će biti smatrano kao atak na ceo islamski svet i Izrael će se suočiti sa žestokim odgovorom."

U međuvremenu, cena sirove nafte skočila je na iznad 78 dolara po barelu zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku i napada na naftovode u Nigeriji, što je dodatno povećalo zabrinutost o mogućim prekidima u snabdevanju.
XS
SM
MD
LG