Dostupni linkovi

logo-print

Biciklistička staza pomirenja


Kada sljedećeg mjeseca budu postavljene sve oznake na 100 kilometara dugoj biciklističkoj stazi od Osijeka do Sombora, dvije susjedne države bit će spojene još jednom poveznicom – stazom izgrađenom u potpunom skladu s ekološkim kriterijima. Ta biciklistička trasa uključuje šumske putove i već postojeće staze i prolazi kroz raznolik i zanimljiv krajolik dvaju država. Jasmin Sadiković, voditelj nevladine udruge Zeleni Osijek, jedne od inicijatora te ideje, objašnjava kako je cijelili projekt nastao:

"Idejni začetnik biciklističkih staze Panonskog puta mira, koje će povezivati Vojvodinu, istočnu Slavoniju i Baranju, je Zelene mreža Vojvodine. Ideja je krenula prije dvije godine, kada smo imali prvu radionicu u Baranji, zajedno sa Zelenom mrežom Vojvodine, i kada smo napravili neki okvir i nacrt biciklističkih staza kojima bi povezivali lokalne zajednice s jedne i s druge strane, a sve s ciljem održivog razvoja ovog područja, zaštite okoliša i promocije kulturnih i prirodnih vrijednosti, a isto tako i razvoj lokalnih zajednica na ovom području."

Sadiković kaže da je za izgradnju staze i popratnih sadržaja uz nju potrošeno oko 150 tisuća dolara. Taj novac osigurali su američka organizacije USAID i Catholic Relief Service, s namjerom da se i na taj način povežu dvije zemlje koje su do jučer bile u sukobu. No, staza, pored ekoloških, povijesnih i geografskih osobina, kaže Sadiković, ima i kulturološke vrijednosti:

"U kulturološkom smislu staza povezuje jednu regiju koja je kulturološki vrlo slična, bez obzira što postoje administrativne granice. Postoji i određena spremnost ljudi, i s jedne i s druge strane, za suradnju. Sve lokalne zajednice su prepoznale vrijednost i važnost ovog projekta."

Izgradnju biciklističke staze Osijek-Sombor prepoznala je i gradska uprava Osijeka, kaže Margit Zorić, savjetnica u osječkom Gradskom poglavarstvu za pitanja vjerskih zajednica i nacionalnih manjina, te civilnog sektora:

"Grad Osijek ima tradicionalnu suradnju sa gradovima Somborom i Suboticom. Ta tri grada su već dugo godina gospodarski povezani. Spadamo istoj regiji i isti nas problemi muče. Grad Osijek je, kao i Sombor, multietnički i multinacionalni i to je poveznica koja nas već tradicionalno godinama spaja. Grad Osijek je to prepoznao i zbog tih razloga je želio razvijati suradnju na području turizma i na području gospodarske suradnje."

Na stazi susrećemo Slavena Getoša, predsjednika Biciklističkog kluba Osijek, koji, kao i članovi tog kluba, često voze tom trasom:

"Ova nova biciklistička staza u Kopačkom ritu za nas iz biciklističkog kluba znači jako puno. S njom se otvaraju novi putovi, nove staze kojima možemo kročiti. Polako kod nas dolazi biciklistička svijest i ljudi su presretni što mogu u prirodi voziti bicikl i doživjeti, ne samo taj osjećaj vožnje i druženja, već mogu gledati i prirodne ljepote."

Uz obilježavanje Dana Dunava, tradicionalne manifestacije u kojoj sudjeluju nevladine organizacije iz Hrvatske i Srbije, Udruga zelenih Osijek, sa svojim partnerima u Vojvodini, namjerava organizirati i ekološke i etno-festivale, koji bi se jednim svojim dijelom održavali uz prostore biciklističke staze Osijek-Sombor.
XS
SM
MD
LG