Dostupni linkovi

Predsjednički susreti u Podgorici


Predsjednici Slovenije, Hrvatske i Crne Gore najavili su u odvojenim razgovorima intezivniju regionalnu saradnju u ekonomskim, privrednim i političkim odnosima. Predsjednici Stjepan Mesić i Filip Vujanović prezentirali su zajedničku izjavu o budućim odnosima Hrvatske i Crne Gore, u kojoj se ističe da su oni dio mreže regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi, a strateški ciljevi su mir, stabilnost i napredak. Zajedničkom izjavom proklamovano je suočavanje sa istinom o prošlosti, što uključuje i vrijeme raspada jugoslovenske federacije, da odgovornost za ratne zločine može biti samo individualna, te da je saradnja sa Haškim tribunalom najdjelotvornije sredstvo protiv pogubne teze o kolektivnoj krivici naroda. Iskazuje se razvijanje odnosa sa susjedima i protivljenje miješanju u unutrašnje stvari drugih država, te da će se oduprijeti svim pokušajima da se rješenja otvorenih pitanja u međudržavnim odnosima traže kroz posezanje za tuđim državnim teritorijama.

Predsjednik Vujanović je rekao da je razgovarano i o ekonomskoj saradnji i pomoći Hrvatske Crnoj Gori u evropskim integracijama:

"Razgovarali smo o sasvim konkretnim vidovima saradnje. Hrvatska će nam prenijeti svoja iskustva, budući da je za značajan korak ispred Crne Gore. Bila je ovo prilika i da razgovaramo o konkretnim temama potsticaja naše saradnje u svim sferama, a posebno u sferi ekonomije. Zajednički smo konstatovali da postoji širok prostor za saradnju, koju smo uvijek bili spremni da podstaknemo."

Predsjednici su se složili da će se otvorena pitanja, a vezana za ratna zbivanja početkom devedesetih, lakše i sporazumno rješavati u narednom periodu:

"Rekli smo da ćemo sporazumno rješavati svako pitanje, pa smo čak i spomenuli neka pitanja koja bi se već sada mogla vrlo brzo razriješiti u korist i jedne i druge strane. Svako otvoreno pitanje danas možemo se daleko lakše riješiti nego što je to bilo prije."

Predsjednik Slovenije, Janez Drnovšek, još jednom je čestitao Crnoj Gori na uspješno sprovedenom referendumu i najavio pomoć Crnoj Gori na njenom daljem putu ka Evropskoj uniji:

"Sada slijedi put Crne Gore u Evropsku uniju. Slovenija će Crnoj Gori pružiti pomoć na svim nivoima, kako stručnu, tako i pomoć u preskakanju nekih stepenica kao zapreka na putu ka Evropskoj uniji. Pružit ćemo sve vidove pomoći potrebne za tako jedan veliki korak."

Zajednički je konstatovano da su politički odnosi Crne Gore i Slovenije na veoma visokom nivou, a predsjednik Vujanović je potencirao uspješnu privrednu i ekonomsku saradnju Crne Gore i Slovenije:

"Izvršene su sjajne privatizacije naših kompanija od strane slovenačkih. Napravljeni su odlični investicioni poduhvati od strane Slovenije u Crnoj Gori. Slovenačke kompanije su ovdje bili izvođači radova u mnogim projektima. Sve ono što je rađeno sa privredom Slovenije, pokazuje visok kvalitet ekonomske saradnje."

Predsjednicima Mesiću, Drvnošeku i Vujanoviću pridružit će se i predsjednik Srbije, Boris Tadić, na prijemu povodom Dana državnosti Crne Gore.
XS
SM
MD
LG