Dostupni linkovi

logo-print

JUZNI LIBAN


Izraelske trupe ussle su u juzzni deo Libana u potrazi za dvojicom svojih vojnika koje su oteli pripadnici Hezbolaha tokom jutrossnjeg napada na vojnu bazu na granici dve zemlje. Izraelski avioni bombardovali su kljuccni most u toj regiji. Tom prilikom je, prema nepotvrdjenim podacima stradalo dvoje civila. U danassnjim opercijama poginulo je joss sedam izraelskih vojnika. Izraelski premijer Ehud Olmert rekao je da se ne radi o teroristicckom ccinu vecc niccim izazvanom napadu suverene drzzave (Libana) na Izrael. Hezbolah je cclan libanske vlade.
"Ovo su tesski dani za nassu zemlju. Postoje snage na severu i jugu koje prete nassoj stabilnosti i pokussavaju da testiraju nassu odluccnost. Oni necce uspeti i platicce skupo za svoje akcije", kazao je Olmert.
Izrael je mobilisao i deo rezervnih vojnih snaga.
Lider Hezbolaha Sheil Hassan Nasrallah kazao je da Izrael necce vratiti otete vojnike akcijama u juzznom Libanu.
"Oni cce biti pussteni samo ako budu oslobodjeni pripadnici Hezbolaha iz izraelskih zatvora", kazao je Nasralah.
Vlada u Tel Avivu je protestvovala kod Ujedinjenih nacija.
Izaslanik UN u Libanu Geir Pedersen pozvao je Hezbolah da oslobodi izraelske vojnike. Americcki drzzavni sekretar Kondoliza Rajs je izjavila da je ova otmica pretnja regionalnoj stabilnosti.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG