Dostupni linkovi

Sudija osuđen, političari nedodirljivi


„Rušeći svoje dostojanstvo i ugled sudija, Ljubomir Vučković rušio je i ugled Vrhovnog suda i veru građana u pravosuđe. Savesti i poštenja kod sudije Vučkovića nije bilo, njegova odgovornost je velika i zbog toga mu je izrečena jedinstvena kazna od osam godina zatvora“, rekla je, između ostalog, u obrazloženju presude, predsedavajuća sudskog veća Radmila Dičić-Dragičević.

Pre izricanja kazne novinari su primetili da se sudija Vučković blago smeškao, ali po izlasku iz suda nije bio raspoložen da prokomentariše presudu. Bivši sudija Božo Prelević, rekao je za naš program da svaki sudija ima posebnu odgovornost i zato je presudu Vučkoviću okarakterisao kao pravednu:

„Ako je nesporno da je on to uradio, mislim da je to zaslužena kazna. Nekome može delovati previsoka, ali ja mislim da je to kazna koju bi mu izreklo svako veće u Evropi, ako ne i drastičniju. Korupcija, kada se dešava u Vrhovnom sudu Srbije, najviše boli, jer ona trajno oduzima neka ljudska prava.“

Vučković je osuđen jer je, kako je sud naveo, nepobitno utvrđeno da je kao sudija izveštilac u slučaju Jotkine kriminalne grupe, pokušao da poništi prvostepene kazne zatvora od 12 godina šefu tog klana Zoranu Jotiću Jotki i njegovom kompanjonu Goranu Petroviću od 11 godina, i oslobodi ih iz pritvora. Pored ovoga, Vučkoviću su dokazana još dva slična manja krivična dela, pa je ukupno osuđen na osam godina. U slučaju Jotka dokazano je da Vučković primio razne poklone i neutvrđenu sumu novca, ali nezvanično se pominjalo da se radi o 200.000 evra. Kao krunski dokaz uzeti su transkripti prisluškivanih telefonskih razgovora u kojima po nalogu Jotića Ljubinko Gobeljić sa sudijom Vučkovićem razgovara o planu za oslobađanje šefa kruševačkog klana. U jednom od tih razgovora, čiju ćete rekonstrukciju sada čuti, Vučković poručuje Gobeljiću da Jotka može da uplati letovanje, iako se nalazi u zatvoru:

Gobeljić: Alo.
Gobeljić: Ljupče?
Vučković: Pozdravljam gospodina.
Gobeljić: Šta radiš, genije moj dobri?
Vučković: Evo, ništa još.
Gobeljić: Da li se sa mladom opuštaš?
Vučković: Pomalo, pomalo.
Gobeljić: Bravo, Ljupče moj.
Vučković: Trudim se, svega pomalo, ne sme ničeg da bude previše.
Gobeljić: Dobro, kad dođeš, imam jednu specijalnu stvar da ti dam, ali nikome ne smeš da pričaš jer će me razbiti.
Vučković: Hajde.
Gobeljić: Ta stvar sve produžava. Eto, brate, molim te, zvao me ovaj tamo, je l‘ smemo mi do 20. da uplaćujemo letovanje.
Vučković: Dobro, dobro. Sve OK. Slobodno.
Gobeljić: Živ bio, brate moj.

Posle svega, Zoran Jotić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina, a njegovi pomagači Ljubinko Gobeljić i Nenad Jovanović na po tri godine. Božo Prelević smatra da presude u ovom slučaju ulivaju nadu, ali da državi tek predstoji prava borba protiv kriminala:

„Mi se hvalimo presudama protiv sudija, međutim potpuno je jasno da je najveći kriminal ovde bio vezan za političare i najveća odgovornost je bila vezana za političare, a takvih odluka još uvek nema. Tek kada oni budu dodirljivi, i građani će početi da veruju u tu bespoštednost borbe protiv korupcije na svim nivoima.“
XS
SM
MD
LG