Dostupni linkovi

Motovun u znaku velikih malih filmova


"Interesantan je jedan mali film, rađen sa malim sredstvima, američke nezavisne produkcije, o meksičkoj obitelji u Los Anđelesu. Vrlo topao, pametan i izuzetan film."

Rajko Grlić, umjetnički direktor i selektor filmskog festivala u Motovunu, izdvaja tek nekoliko od 80 igranih i dokumentarnih filmova s pet kontinenata, koji će se u četiri dana, tog već kultnog hrvatskog filmskog festivala, prikazivati na motovunskim trgovima i kino dvoranama:

"Osmi Motovun radi u stilu velikih malih filmova. Dolaze sa svih velikih festivala nagrađeni filmovi, sa Kana, Berlina, pobjednici San Sebastijana, najbolji australski film godina. I tako redom."

Kaže da je i ove godine vrlo zanimljiva regionalna produkcija u poznatoj konkurenciji od A do A – od Austrije do Albanije:

"Tu je Goran Dukić sa svojim filmom koji se premijerno prikazuje u Motovunu. Imamo Juku, koja je pobijedila na Danima hrvatskog filma. Imamo Matanića, prvi pokušaj u Hrvatskoj da se film radi sa malim sredstvima. To nam se čini vrlo zanimljivim da pokažemo."

Uz nekoliko dokumentaraca iz Bosne i Hercegovine, posebno izdvaja Film "Krajolik":

"Jedna čudna mješavina folklora današnje Bosne i nekih stranaca, njihovo viđenje današnje Bosne. Jedna ironična priča o tome gdje je Bosna danas. Film je radila jedna vrlo mlada ekipa za koju nikada do sada nisam čuo. Poslali su film i to mi se dopada."

Posebno mu se svidio i jedan srpski film:

"Film se zove Sutra u jutro. Ovih dana film ima premijeru na festivalu u Karlovim Varima. Moderna urbana priča. Neki Beograđanin, nakon 12 godina, prvi put na par dana dolazi u Beograd i povodi tih nekoliko dana sa svojim pajdašima. Igraju izuzetni glumci. Nakon dugo vremena nisam vidio tako dobar srpski film."

Svi prateći programi bit će u znaku glumaca, a nagrade za 50 godišnju glumačku karijeru uručiti će se poznatim hrvatskim glumcima Semki Sokolović Bertok i Vanji Drachu, odlučio je tako tročlani glumački žiri u sastavu Milena Dravić iz Beograda, Jasna Žalica iz Sarajeva i Vili Matula iz Zagreba.

Igor Mirković, režiser i jedan od organizatora Motovunskog filmskog festivala, kaže da i ove godine u gradu i pod motovunskim zidinama očekuju više od 30 tisuća posjetitelja:

"Filmski festivali se obično bore za to da imaju što više publike. Mi moramo ići u obrnutom smjeru, ali mislim da smo zadnje dvije godine uspjeli nekim pametnim malim potezima napraviti da se taj pritisak toliko ne osjeća. Problem je što su se motovunske zidine počele urušavati prošle zime. To nema nikakve veze sa posjetom, nego sa činjenicom da odvodni kanali nisu dobro održavani u zadnjih 50 godina. S tim u vezi ćemo ove godine na festivalu poduzeti nekoliko akcija koje će imati humanitarni karakter, kojima će se na različite načine prikupljati sredstva za obnovu motovunskih zidina, ali izgleda da taj vapaj nije dovoljno glasan."
XS
SM
MD
LG