Dostupni linkovi

Lansiranje raketa je provokacija


Savet bezbednosti razmatrao je na zahtev Japana situaciju na korejskom poluostrvu nakon što je Severna Koreja probno lansirala 7 projektila u utorak u noć i sredu izjutra, koji su pali između 500 i 600 kilometara od japanske obale. Japan je uz podršku SAD i Velike Britanije zatražio donošenje rezolucije o lišavanju Severne Koreje svih fondova i tehnologije međunarodne zajednice koja može biti korišćena za razvoj nuklearnog programa. Rusija se međutim protivi uvođenju sankcija predlažući usvajanje saopštenje kojom bi se osudio potez Severne Koreje.

Američki državni sekretar Rajs je izjavila da je nastavak pregovora šest zemalja najefikasniji način da se prevaziđe kriza na korejskom poluostrvu. SAD su upozorile Pjongjang da se uzdrži od daljih akcija, u protivnom preduzeće neophodne mere da zaštiti sebe kao i svoje saveznike.

Osim raketa kratkog lansirana je i jedna dugog dometa tipa Taepodong-2, koja važi za najsavremeniju interkontinentalnu koju ta zemlje ima, dometa do 9 hiljada kilometara. Ona je pala 40 sekundi nakon poletanja. Veruje se da Taepodong-2 može da dosegne do teritorije SAD.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli rekao je
da to nije "pretnja" po bezbednost njegove zemlje. "Raketa koja padne 40 sekundi nakon lansiranja nije pretnja za teritoriju SAD", objasnio je Hedli.

Japan je podigao stepen uzbune u zemlji. Japanska vojska prikupiće delove projektila koji je neposredno nakon lansiranja pao u japansko more kako bi ih analizirala.
Šef japanske diplomatije Taro Aso:
"Veoma je važno da međunarodna zajednica deluje jedinstveno i mi radimo na tome da Savet bezbednosti preduzme adekvatne mere protiv Severne Koreje."
Japan je zabranio uplovljavanje severnokorejskih brodova u svoje luke u narednih šest meseci.
Ministar spoljnih poslova Južne Koreje Ban Ki-Mun izjavio je da
odluka Severne Koreje da lansira rakete predstavlja pretnju
regionalnoj bezbednosti.
"Smatramo da je reč o političkom pritisku Severne Koreje koja nastoji da promeni situaciju koja se tiče njenog nuklearnog programa", kazao je Ki – Mun, dodajući da će to imati negativne posledice na odnose Južne i Severne Koreje.

Odnosi dve Koreje su poslednjih godina bolji nego ranije, a Pjongjang
se oslanjao na pomoć Seula u hrani. Samo ove godine su
severnokorejske vlasti tražile 500.000 tona pirinča za svoje
stanovništvo, ali Seul na taj zahtev nije odgovorio.

Sjedinjene Američke Države i druge zemlje koje od Sjeverne Koreje traže da im učini dostupnim svoj nuklearni program, smatraju da je probno lansiranje Pjongjanga provokacija.

Američki ambasador u Japanu Tomas Šifer:
"Naša poruka je da je reč o veoma provokativnim potezima za koje se nadamo da će Severna Koreja prekinuti. To nije način da ostvari svoje spoljnopolitičke ciljeve. To je veoma opasna situacija i mi ćemo nastaviti da zajednički radimo sa našim saveznicima i prijateljima širom sveta u prevazilaženju ove krize", kažao je Šifer.

Bela kuća je saopštila da se ovim potezom Severna Koreja dodatno udaljila od međunarodne zajednice.
Rusija je osudila probno lansiranje nazivajući ga provokacijom koja šteti naporima međunarodne zajednice u cilju neširenja nukleranog naoružanja.

Ambasador Severne Koreje u Australiji je tokom susreta sa šefom diplomatije ove zemlje Aleksadrom Daunerom pravdao odluku o probnom lansiranju, kako je rekao, pretnjom od Sjedinjenih Država Pjongjangu. Severna Koreja poseduje "nepobedivu vojnu silu", navodi se u izveštaju severnokorejskih državnih medija, koji se uopšte ne osvrću na jučerašnje probno lansiranje šest raketa.
"Nastavljamo našu revoluciju na svoj način, prema sopstvenim
ubeđenjima u ovoj komplikovanoj i konfliktnoj situaciji, s obzirom da
imamo nepobedivu i revolucionarnu vojnu silu, čak i za
imperijalističke Sjedinjene Američke Države", navodi list Komunističke partije u današnjem komentaru.

Šestostrani pregovori SAD, Rusije, Japana, Kine, Južne i Severne Koreje oko nuklearnog programa Pjongjanga su propali nakon njegovog odbijanja da dozvoli međunarodne inspekcije. Vlasti u Pjongjangu su se po oceni analitičara osećale u poslednje vreme dodatno izolovanima zbog odbijanja SAD na ustupke kao što su nuklearni reaktori za miroljubive potrebe. Zato po oceni bivših američkih diplomata u Pjongjangu, ovaj potez jednog od poslednjih komunističkih režima u svetu nije samoubilački, već borba za opstanak.

Pre osam godina, Severna Koreja je izazvala međunarodnu krizu kada je ispalila raketu Taepodong-1, dometa 2.000 kilometara, koja je
preletela Japan i pala u Tihi okean. Nakon toga Pjongjang je uveo moratorijum na dalje nuklearne probe.
XS
SM
MD
LG