Dostupni linkovi

NJUJORK


Savet bezbednosti razmatrao je na zahtev Japana situaciju na korejskom poluostrvu nakon ssto je Severna Koreja probno lansirala 7 projektila u utorak u nocc i sredu izutra, koji su pali izmedju 500 i 600 kilometara od japanske obale. Japan je uz podrssku SAD i Velike Britaniej zatrazzio donossenje rezolucije o lissavanju Severne Koreje svih fondova i tehnologije medjunarodne zajednice koja mozze biti korissccena za razvoj nuklearnog programa. Rusija se medjutim protivi uvodjenju sankcija predlazzucci usvajanje saopsstenje kojom bi se osudio potez Severne Koreje.
Americcki drzzavni sekretar Rajs je izjavila da je nastavak pregovora ssest zemalja najefikasniji naccin da se prevazidje kriza na korejskom poluostrvu. SAD su upozorile Pjongjang da se uzdrzzi od daljih akcija, u protivnom preduzecce neophodne mere da zasstiti sebe kao i svoje saveznike.
Osim raketa kratkog lansirana je i jedna dugog dometa tipa Taepodong-2, koja vazi za najsavremeniju interkontinentalnu koju ta zemlje ima, dometa do 9 hiljada kilometara.
Ona je pala 40 sekundi nakon poletanja. Veruje se da Taepodong-2 moze da dosegne do teritorije SAD.
Savetnik americckog predsednika za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli rekao je to ne predstavlja pretnju po njegovu zemlju.
Japan je podigao stepen uzbune u zemlji i zabranio severnokorejskim brodovima da u narednih ssest meseci uplovljavaju u njegove luke. Sjedinjene Americke Drzave i druge zemlje koje od Sjeverne Koreje traze da im ucini dostupnim svoj nuklearni program, smatraju da je probno lansiranje Pjongjanga provokacija.
Ambasador Severne Koreje u Australiji je tokom susreta sa ssefom diplomatije ove zemlje Aleksaderom Daunerom pravdao odluku o probnom lansiranju, kako je rekao, pretnjom od Sjedinjenih Drzzava Pjongjangu.
XS
SM
MD
LG