Dostupni linkovi

Uskraćen mandat Vitoroviću


Neposredno nakon što je Vrhovni sud Srbije potvrdio prvu presudu za političko ubistvo iz vremena Slobodana Miloševića, specijalnom tužiocu Mioljubu Vitoroviću, koji je ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića označio kao državni zločin iza kojeg stoji Slobodan Milošević, nije produžen mandat.

Prvi tužilac koji je za politička ubistva u Srbiji upro prstom u Miloševića nije želeo da prenese obrazloženje koje mu je izneo pretpostavljeni Slobodan Radovanović, rekavši da ga je sramota da to ponavlja.

Vitorović je našem radiju na odluku o prestanku mandata rekao da nema komentar jer tužilac ono što ima da kaže to čini u sudnici, a da o njegovom radu mogu da govore drugi akteri.

Sam Vuk Drašković, ministar spoljnih poslova, odluku je video kao kažnjavanje po zahtevu socijalista:

„Jer se usudio da Slobodana Miloševića označi kao šefa zločinačkog udruženja i nalogodavca političkih ubistava u Srbiji.“

Iz premijerove Demokratske stranke Srbije koalicionom partneru je poručeno – narodskim jezikom rečeno – da gleda svoja posla, i pored toga što je, osim Draškovićevog Srpskog pokreta obnove, i G17 plus zatražila ponovni izbor Vitorovića. Andreja Mladenović, portparol DSS-a:

„To je njegovo pravo da to kaže, ali on je i ministar u vladi i mora da vodi računa o tome da li i koliko vlada može da se meša u rad Tužilaštva. Jednostavno imate svoj delokrug posla i time se bavite.“

A socijalisti, iako je Vitorović upravo za njihovog doskorašnjeg šefa Slobodana Miloševića rekao da stoji iza političkih zločina, zbog čega se presuda već navodi kao istorijska, ne znaju ko je Vitorović. Zoran Anđelković, generalni sekretar SPS-a:

„Ne znam stvarno ko je, niti me interesuje, niti me interesovala njegova završna reč. Pravosuđe je reklo svoje. Sudska presuda apsolutno ni na koji način to ne tretira, niti je na bilo koji način u postupku ono što je javno objavljivano imalo veze jedno s drugim.“

U javnosti se prema nezvaničnim navodima pominje da su socijalisti odlazak Vitorovića uslovili podrškom Ivani Dulić Marković za potpredsjednicu vlade. Njena stranka, koja je zahtevajući ponovni izbor Vitorovića navela da bi on zbog svoje hrabrosti za dokazivanje prirode Miloševićevog režima trebalo da bude nagrađen, tako nešto odbacuje. Čedomir Antić, visoki funkcioner G17:

„Ja prosto ne znam dokle ide niskost pojedinih ljudi. Ako bi SPS tražio takvu uslugu od bilo koga, mislim da bi bilo nemoralno da se takva usluga njima učini. A ja se pitam kakva je logika smeniti nekog pošto je svoj posao, kad je reč o ljudima koji su interesantni ili možda interesantni Socijalističkoj partiji Srbije, već obavio.“

A iza obavljenog posla, odnosno optužnice za ubistvo Ivana Stambolića i završne reči na suđenju, stoji Specijalno tužilaštvo i specijalni tužilac Slobodan Radovanović, tvrdi portparol Tužilaštva Toma Zorić:

„Iza svake optužnice stoji specijalni tužilac, a ne njegov zamenik. Na medijske manipulacije da je zamenik Vitorović smenjen zbog svoje završne reči za ubistvo Ivana Stambolića, to jednostavno nije tačno. Jednostavno se radi o isteku mandata. Tužioci dolaze i odlaze. Kontinuitet ima institucija, a ne pojedinac.“

Međutim tvrdnju Specijalnog tužilaštva da je praksa da se po okončanju predmeta tužioci vraćaju u tužilaštvo iz kojeg su došli, koja je prvobitno saopštena, demantovali su poznavaoci rada ove institucije, a i Dragoljub Todorović, zastupnik porodica članova Srpskog pokreta obnove ubijenih na Ibarskoj magistrali:

„To je laž, to je glupost. Nije tačno da je on specijalista za Stambolića, on radi mnoge druge predmete.“

Podsetimo da je predsednik Srbije Boris Tadić na primer u presudi za ubistvo Stambolića kao organizovani zločin iz srca države protiv političkih oponenata tadašnjoj vlasti, ukazao na – po njemu – današnji politički problem:

„A to je da jedna od tih stranaka – Socijalistička partija Srbije, koja se ponosi ideologijom i politički idejama svog tadašnjeg političkog lidera, podržava današnju vladu Republike Srbije.“

No, premijerova Demokratska stranka Srbije problem vidi u nečem drugom: najviši državni zvaničnici moraju da se uzdrže od komentarisanja nepravosnažnih presuda, a posebno njihovog proširivanja na stranke i organizacije, kažu u DSS-u.
XS
SM
MD
LG