Dostupni linkovi

Ako ne u Evropi, onda u izolaciji


DOBBINS: Mislim da je, dugoročnije gledano, to prazna pretnja jer Srbija nema alternativnu budućnost. Ona će biti ili deo Evrope ili – izolovana. Gledano na kraći rok i imajući u vidu predizbornu atmosferu u zemlji, može se, međutim, dogoditi da vlada izabere izolaciju.

RSE: Koštunica je takođe rekao da Beograd neće prihvatiti bilo kakvo međunarodno nametnuto rešenje za Kosovo.

DOBBINS: Problem je u tome što Beograd neće prihvatiti niti bilo koje drugo – nenametnuto – rešenje za Kosovo, osim onog koje je sam voljan da nametne. Tako da imate situaciju da ćete ga nametnuti ili Srbiji ili Kosovu. Dakle, rešenje će ili biti nametnuto ili ga uopšte neće biti.

RFE: Da li je uslovljena ili limitirana nezavisnost Kosova već izvesno rešenje?

DOBBINS: Da, ali mnogo zavisi od definicije tog pojma, od toga šta se pod tim pojmom podrazumeva. Mislim da će to rešenje značiti robusne garancije za srpsku manjinu, koja će dobiti zavidan nivo autonomije, zadržati značajne veze sa Beogradom i koja će imati garantovanu zaštitu i bezbednost. Sve ovo će podrazumevati i značajno prisustvo međunarodnih snaga koje će ta prava garantovati.

RSE: Vaš predsednik George Bush izjavio je nedavno da će se u Vašingtonu sresti sa premijerom Koštunicom i uticati na njega da sasluša potrebe većinskog naroda na Kosovu. Šta mislite da će Bush reći Koštunici po pitanju Kosova?

DOBBINS: Mislim će predsednik Bush svom sagovorniku reći da američka administracija ima cilj da nastavi konsolidaciju mira na Balkanu, čijem uspostavljanju je prethodnih godina veoma doprinela, i da će Kosovo biti glavni prioritet u nastojanju da se promoviše razvoj regiona. Siguran sam da će u tom pogledu dati i lični doprinos.
XS
SM
MD
LG