Dostupni linkovi

Eskalacija krize na Bliskom istoku


Izraelske kopnene snage, pojačane podrškom iz zraka nastavile su ofenzivu u pojasu Gaze. U rano jutarnjoj akciji uhapsile su desetke palestinskih ministara i parlamentarnih zastupnika iz pokreta Hamas želeći time pojačati pritisak na palestinske militante da oslobode, u nedjelju, otetoga vojnika.

Napetosti između dviju strana dodatno je pojačala vijest da je pronađeno tijelo ubijenog 18-godišnjega židovskog doseljenika otetog na Zapadnoj obali nekoliko sati nakon otmice 19-godišnjeg vojnika. Palestinska militantna skupina Narodni odbor otpora noćas je objavila da je ubila mladića čime su jučer prijetili ako Izrael nastavi ofenzivu na pojas Gaze. Izrael ponavlja da cilj akcije nije nova okupacija Gaze, već oslobođanja vojnika kako ne bi doživio sudbinu mladog doseljenika. Hamas poručuje da se radi o otvorenom ratu. Glasnogovornik Hamasa al Masri:

"Meta napada je palestinska vlada i članovi parlamenta i to je vrlo opasan akt, čak međunrodni zločin i objava otvorenog rata protiv palestinskog naroda".

Hapšenje istaknutih ljudi palestinske administracije osudio je predsjednik samuoprave Mahmud Abbas poznat po umjerenim stavovima. Traži se zaštita i intervencija međunarodne zajednice. Eskalacija nasilja na Bliskom istoku zabrinula je međunarodnu zajednicu, i zbog činjenice da su sinoć izraelski avioni nadlijetali palaču sirijskog predsjednika u Damsku, što bi moglo prouzročiti širenje sukoba na Bliskom istoku. Izrael naime, za otmicu smatra odgovornim Hamasovog čelnika koji iz Sirije vodi operacije protiv židovske države. Sirija je objavila da se spremna obraniti se od agresije, pa su i u Izraelu podignute mjere sigurnosti zbog bojazni od sirijske osvete.

Ministri vanjskih poslova G8 sa pozvali su Izreal da se uzdrži od širenja krize i da prekine neprijateljstva, te da prepusti diplomaciji da nastavi pregovori o oslobađanja otetog vojnika. Američka država tajnica Condoleezza Rice:

"Ova kriza pocrtava potrebu da sve palestinske strane, zajedno, porade na tome kako bi okončale terorističke akcije".

Ruski šef diplomacije Sergei Lavrov je poručio palestinskoj vladi i drugim palestinskim grupama da pomognu u oslobađanju otetog vojnika, a Izraelu da pokaže suzdržanost, jer bi to moglo oživiti mirovni proces

"Osnažili smo našu podršku međunarodnom mirovnom kvartetu i pozivamo suprostavljene strane da poduzmu sve kako bi smirili situaciju i stvorili uvjete koji će osigurati nastavak pregovora koji će se temeljiti na "mapi mirovnog puta", rekao je Lavrov.

Na smirivanje situacije i dijalog je pozvao glavni tajnk UN Kofi Annan

"Razumljivo je da izraelske snage krenu za otmičarima vojnika, no akcija se ne smije odraziti na položaj i moguće patnje civila. Razgovarao sam sa izraelskim premijerom koji mi je obećao maksimalnu suzdržanost, no važno je da dvojica lidera, Olemrt i Abbas, rade zajedno kako bi smirili situaciju".

Od jučer ujutro veliki dio palestinskog područja je bez električne energije, dok je opskrba vodom također vrlo kritična.
XS
SM
MD
LG