Dostupni linkovi

GAZA / VAŠINGTON


Palestinska militanta grupa Al Aksa Brigade muccenika saopsstila je da je danas otela 62- godissnjeg Izraelca. Druga grupacja tvrdi da je kidnapovala jednog izraelskog tinejdzera.
Izraelska vojska je u medjuvremenu nastavila u sredu izutra zapocceta borbena dejstva u pojasu Gaze, pre svega na palestinsku infrastrukturu, zbog otmice jednog svog pripadnika u nedelju. Izraelska armija deli letke pozivajucci palestinsko stanovnisstvo da ostane u svojim domovima kako bi se izbegle neoptrebne zzrtve. Predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas nazvao je izraelsku akciju kolektivnom odmazdom. Palestinska Vlada na ccijem ccelu je militantni Hamas je nakon poziva otmiccarima da oslobode izraelskog vojnika, u sredu podrzzala njihov zahtev da Izrael pusti zatvorenih 120 palestinskih zzena i visse od 300 palestinskih maloletnika.
Izraelski vojni avioni nadletali su u sredu ujutro i palatu sirijskog predsednika Bashara al-Assada, na severu Sirije, zbog kako je saopssteno, podrske i zastite koju ovu zemlja pruza palestinskim teroristicckim organizacijama odgovornim za otmicu vojnika.
Sjedinjene Američke Države su saopsstile da Izrael ima pravo na odbranu.
Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Kofi Anan pozvao je Hamas da oslobodi izraelskog vojnika u cilju smanjivanja tenzija.
XS
SM
MD
LG