Dostupni linkovi

Protesti zbog nekažnjavanja nasilja nad ženama


Nasilje nad ženama u Hrvatskoj je najraširenije, najnepravednije i najmanje kažnjavano - ističe koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb, Neva Toelle:

"Još uvijek sam pod dojmom ignorancije činjenice zlostavljanja i ubijanja žena u ovoj zemlji. Jelenu smo pokopali prije dva-tri dana, a danas imamo informaciju da je druga žena skoro platila životom jer ju je muž izbo nožem, nije joj dao da ode do doktora, polegao je na krevet onako izbodenu i čekao da iskrvari. Do kada tako? Ovo postaje puno rašireniji problem nego što smo uopće sumnjali."

Od države zahtijevaju funkcioniranje sistema i bolju zaštitu zlostavljanih žena, koju ubijena Jelena nije dobila, iako ju je zatražila još u veljači. Traže također da se nasilje u obitelji iz prekršajnog, u cijelosti prebaci u kazneni zakon:

"A u ekstremno opasnim slučajevima, kao što je slučaj pokojne Jelene, tražimo status tajnog svjedoka. Te žene moraju moći promijeniti identitet, inače im je cijela hrvatska država premala."

"Nasilje nad ženama u Hrvatskoj i do deset je puta veće no što se iskazuje u javnosti", upozorava i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, Gordana Sobol:

"Pitam se koliko je žena sinoć pretučeno nakon neuspjeha naših nogometaša. To bi me jako zanimalo."
XS
SM
MD
LG