Dostupni linkovi

Obilježen Dan antifašističke borbe


Samo s istinom možemo u budućnost, poručio je predsjednik Mesić na obilježavanju Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica pored Siska:

„Za razliku od fašizma i nacizma, koji su zločin i u ideji i u realizaciji te ideje, antifašizam je u svojoj ideji čist. Antifašizma se nitko ne treba sramiti.“

Sisački partizanski odred osnovan je 22. lipnja 1941. godine, i od 77 partizana koliko je prošlo kroz njegov sastav, pola ih je poginulo u borbi, a četvero je još živo, kazao je predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Krešimir Piškulić:

„Imam čast izvršiti prozivku danas još živih ratnika Sisačkog partizanskog odreda: Katica Kušec, ovdje prisutna, Vera Majer, Mihajlo Krešo Majer, Mika Špiljak.“

Vladu je na svečanosti predstavljao ministar obrane Berislav Rončević, a Sabor njegova potpredsjednica Vesna Pusić. Vijence uz spomenik položili su i predstavnici slovenskih, bosansko-hercegovačkih i talijanskih partizana.

Bez političara i predstavnika vlasti, Hrvatsko društvo političkih zatvorenika na današnji dan posjetilo je jamu Jazovka na Žumberku, gdje su tijekom rata i odmah iza njega partizani likvidirali više desetaka pripadnika domobranskih i ustaških postrojbi. Danas su i katolički biskupi Like, Istre i Primorja održali koncelebriranu misu na Golom Otoku, za sve nevine žrtve tamošnjeg zatvora.
XS
SM
MD
LG