Dostupni linkovi

Suosnivač Microsofta odlazi u mirovinu


U oprostajnoj poruci, Bill Gates, je najavio svoj skori odlazak iz kompanije koju je stvorio 1976 godine, a kojoj je prorekao nastavak uspejha i sretnu buducnost:

"Odlucio sam da cu za dvije godine, dakle od jula 2008. godine zamijeniti osobne prioritete. Danas puno radno vrijeme provodim u Microsoftu, a povremeno radim za Fondaciju Gates. Za dvije godine, ovaj ce se raspored promijeniti i puno cu vrijeme provoditi u Fondaciji, a u Microsoftu cu biti povremeno, kao predsjednik korporacije i visi tehnicki savjetnik", objavio je Gates.

Bill Gates je pretvorio svoj djecacki hobi u unosno poduzetnistvo koje je dovelo do nastanka softverske imperije – Microsofta, a njemu osobno donijelo ogromno bogatstvo. Postao je najbogatiji covjek svijeta i jedan od najuspjesnijih poduzetnika u povijesti.

Njegovo osobno bogatstvo magazin "Forbes" danas procjenjuje na 50 milijardi dolara. Gatesa je 2000. godine s suprugom ustanovio dobrotvornu fondaciju Bill i Melinda Gates, koja je sa imovinom od oko 30 milijardi dolara jedna od najvecih na svijetu.

Osnivac Microsofta otklonio je sumnju da povlacenje iz businessa znaci odlazak u penziju:

"Promjena koju danas objavljujem ne znaci najavu mog umirovljenja. Radi se jednostavno o redefiniranju mojih prioriteta. U radu koji cu nastaviti i u Fondaciji i u Microsoftu postoji zajednicka odlika. To je osjecaj da optimizam koji u svoj rad unose pametni i vrijedni ljudi, uz pravu potporu i viziju, moze imati veliki utjecaj na svijet u kojem zivimo. Zalimo omoguciti da se novim tehnologijama ne koriste samo privilegirani nego svi", objavio je Gates.

Nakon danasnje objave Gates je opovrgao glasine da je "Microsoft" u
problemima zbog konkurencije i teskoca u izradi novog operativnog
sistema Windows. Da bi ova tvrdnja mogla imati uporiste u stvarnosti sugerira i cinjenica da je neposredno nakon Gatesovog istupa, vrijednost dionica "Microsofta" porasla za oko 1 posto.

Analiticari tvrde da je najava Gatesovog povlacenja dvije godine unaprijed ublazila moguci nepovoljan efekat kakav takva vrsta objave moze imati na vrijednost akcija.

Unatoc optimizmu sto ga je Gates iskazao u svojoj poruci, Microsoftu trenutno ne cvjetaju ruze. Cijena dionica gotovo je tri godine nepromijenjena, a kao odraz opceg usporavanja prodaje racunara na trzistu, ali i ojacale konkurencije.

Kompanija je pocetkom godine objavila da ce kasniti u isporuci nove verzije svog operativnog sistema Windows Vista, te da ce se on pojaviti na trzistu tek iduce godine. Analiticari i investitori su se nadali da ce upravo pojava ovog softvera dati kljucni poticaj za porast vrijednosti Microsoftovih dionica.

Prije dvadeset godina, prva pojava Microsoftovih akcija na burzi bila je gotovo revolucionarna jer je oznacila pojavu high-tech businessa koji je od tada bio jedna od lokomotova americke ekonomije, a Billu Gatesu omogucila da se 31 godinom postane najmladji milijarder na svijetu koji je sam zaradio svaki dolar.
XS
SM
MD
LG