Dostupni linkovi

Unionisti i dalje odbijaju priznati poraz


Odgovarajući na pitanje koliko je politički dosljedno učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima nezavisne države Crne Gore, s obzirom na činjenicu da opozicija nije priznala referendumski ishod, pa samim tim ni novo državno ustrojstvo Crne Gore, Budimir Dubak, visoki funkcioner Narodne stranke, za naš radio ponavlja da se referendum sproveo na „nemoralan i neregularan način“, ali naglašava da to što se tiče opozicije ne mijenja faktičko stanje:

„Prema tome, mi idemo na izbore vjerujući da ćemo svrgnuti ovaj režim i da ćemo nakon toga stvoriti demokratske uslove u Crnoj Gori i stvoriti u dogledno vrijeme mogućnost za organizovanje slobodnog, fer, demokratskog referenduma na kome neće biti pritisaka, ucjena, krađa rezultata, prijetnji. Prema tome, ništa nema kontradiktorno u tom stavu opozicije da ide na parlamentarne izbore u oktobru“.

RSE: U slučaju da ne osvojite vlast, neće vam smetati da budete poslanici u parlamentu nezavisne države koju ne priznajete?

DUBAK: Crna Gora je naša država koliko i onih koji su je privatizovali ovim referendumom. Prema tome, nama neće smetati. Mi imamo obavezu da zastupamo i da se trajno borimo za interese i da štitimo narod koji je na ovakav način prevaren i koji je doveden u jedan ovakav položaj.

I Novica Stanić, potpredsjednik Srpske narodne stranke, tvrdi da je referendum „pokraden“, ali dodaje da opozicija mora nastaviti borbu za demokratizaciju Crne Gore:

„Ja kao potpredsjednik Srpske narodne stranke priznajem da je većinska i državotvorna Crne Gore silovana na referendumu 21. maja. Silom, prinudom, ucjenama i kupovinom duša i glasova. Prema tome, mi tu činjenicu priznajemo, ali ne možemo aplaudirati, ne možemo čestitati. Što se tiče parlamentarnih izbora u septembru mislim da ukupna opozicija mora da se izbori, da se stvore ravnopravni uslovi i pravedna pravila. U suprotnom možemo učestvovati na još 77 izbora, sve ćemo izgubiti, a ako to ne uspjemo onda treba bojkotovati te izbore u privatnoj državi Crnoj Gori, ne znam zašto će joj uopšte izbori“.

RSE: Ali da li je politički moralno učestvovati na parlamentarnim izborima države koju ne priznajete?

STANIĆ: Ukoliko se ne promijene uslovi i pravila ne treba ni učestvovati nego bojkotovati.

Pojedini opozicioni funkcioneri ne razumiju odluku organa svojih stranaka koje su odlučile da se upuste u izbornu trku u državi čiju nezavisnost i ustrojstvo i dalje negiraju. Ovako razmišlja Miladin Joksimović, potpredsjednik Demokratske srpske stranke:

RSE: Opozicija ne priznaje referendumske rezultate, referendumski ishod i samim tim znači ni nezavisnost Crne Gore. Koliko je politički dosljedno, s obzirom na tu činjenicu, učestvovati na izborima za parlament nezavisne Crne Gore?

JOKSIMOVIĆ: I ja se pitam. Imam neka druga razmišljanja, međutim, stav organa stranke je da se učestvuje na izborima, da se jedino učestvuje kao koalicija, ali ja imam sasvim neke druge poglede na to. Međutim, moj pogled na to ne odlucuje nego organi stranke.

U najjačoj opozicionoj Socijalističkoj narodnoj partiji danas nijesu bili raspoloženi da govore na ovu temu. Visoki funkcioner SNP-a Velizar Kaluđerović je naše pitanje doživio kao provokaciju i odbio da komentariše. Iz te partije do početka naše emisije nijesmo dobili odgovor ni na zahtjev koji smo proslijedili faksom po instrukcijama šefa medijskog pula Dragana Koprivice.

Podsjetimo. Opozicija je uz posredovanje Evropske unije prihvatila referendumske uslove i neposredno pred 21. maj kada je referendum održan, ustvrdila čvrstu uvjerenost u svoju pobjedu, da su birački spiskovi i ambijent za slobodno izjašnjavanje građana bolji nego ikada. Nakon objavljivanja rezultata koji su išli u korist suverenista opozicija je počela da osporava referendumski proces, navodeći da su birački spiskovi bili neregularni, te da je kompletno izjašnjavanje sprovedeno u atmosferi straha i pritisaka od strane aktuelnog režima. Evropska unija, Stejt Dipartment i ogroman broj posmatrača koji su nadgledali crnogorski referendum ocijenili su taj proces kao fer i demokratski, navodeći na nijesu registrovane veće nepravilnosti.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG