Dostupni linkovi

Srbija proglašena naslednicom bivše zajednice


Sa jarbola ispred Skupštine Srbije i iz skupštinske sale uklonjene su bez ikakve ceremonije zastave Srbije i Crne Gore, plavo-belo-crvene trobojke. Od danas će se vijoriti samo državna zastava Srbije sa grbom i narodna zastava – trobojka bez grba.

Zastava Srbije biće sutra svečano podignuta i ispred sedišta Ministarstva odbrane uz himnu „Bože pravde“, a ta ceremonija biće istovremeno obavljena u svim komandama i jedinicama Vojske.

Odluku parlamenta o proglašenju Srbije za sledbenika državne zajednice poslanici su propratili izražavajući različita osećanja, od tuge, preko radosti do prihvatanja realnosti, a bilo je i retorike koja je podsećala na devedesete godine. Tako da je sednica, umesto predviđenih 10 minuta, trajala dva sata.

Poslanici Srpske radikalne i Demokratske stranke nisu učestvovali u glasanju, tako da je vladajuća koalicija, koja funkcioniše pomoću tesne većine, imala problema sa kvorumom, a odluka o preuzimanju nadležnosti s državne zajednice na Srbiju doneta je u drugom pokušaju.

Poalanici Demokratske stranke, koji su napustili Skupštinu zbog oduzimanja mandata, ovoga puta bili su u sali, i iako je za njih crnogorski referendum realnost koju treba prihvatiti, ipak su imali primedbe na odluku o prenošenju nadležnosti. Dušan Pterović, potpredsednik Demokrata:

„Zbog toga što je neophodno učiniti sve od strane državnih organa da se započnu potrebne radnje za održavanje međunarodno-javnog kontinuiteta Srbije, znači od članstva u Ujedinjenim nacijama pa nadalje, kao što je sa druge strane neophodno da države što pre započne pregovore i druge potrebne radnje za razdruživanje sa Crnom Gorom da bi bila regulisana pitanja imovine i sva druga važna pitanja. Ali jedna vrlo bitna stvar, koja se naročito odnosi na odbranu i spoljne poslove, ne može da dobije podršku Demokratske stranke, jer predlog ne sadrži nalog vladi da predloži zakone Skupštini u roku od 45 dana, već da donese određene akte do donošenja zakona, što je potpuno neprihvatljivo.“

Za Srpsku radikalnu stranku pak odluka Skupštine je neodgovorna. Tomislav Nikolić, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke:

„Bez glume i bez patetike, ovo je za Srpsku radikalnu stranku izuzetno tužan dan. Nam nije svejedno, Srbija je samo deo države u kojoj želimo da živimo, i sve dok su izvan naših granica i Srpska Krajina i Republika Srpska i Crna Gora, naši politički ciljevi nisu ostvareni. Sve ovo što se danas radi meni liči zaista na sahranu. Ja sam iz kurtoazije toj sahrani prisustvovao, ali sad kad rodbina želi da deli ono što je ostalo, mene to dalje više ne interesuje.“

Na preuzimanje nadležnosti sa državne zajednice na Srbiju reagovala je različito i sama vladajuća koalicija. Dok je šef poslaničke grupe G17 plus Miloljub Albijanić svoj govor započeo recima: „Ovo je tren narodne radosti, živela nezavisna Srbija“, za Koštuničinu Demokratsku stranku Srbije to je tužna realnost. Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije:

„Ja nisam pridao nikakav pompezan značaj dokumentu koji smo danas usvojili, s aspekta bilo kakve konstitucionalnosti, jer taj akt nije ni u čemu konstitutivni akt, on je samo jedna vrsta konstatacije okolnosti u kojima smo se našli. Ja ih cenim kao vrlo loše okolnosti, dakle smatram vrlo nesrećnom okolnošću odlazak Crne Gore iz državne zajednice. Srbija nema nikakvu potrebu da proglasi bilo kakvu nezavisnost, jer nema od čega da proglasi nezavisnost. Srbija je sledbenik državne zajednice Srbije i Crne Gore.“

Skupština je obavezala Vladu Srbije da u roku od 45 dana donese potrebna akta za ostvarivanje međunarodnopravnog subjektiviteta Srbije kao države sledbenika državne zajednice Srbija i Crna Gora. U skupštinskoj odluci se navodi da je Srbija nasledila sve međunarodne dokumente, a posebno rezoluciju UN o Kosovu.
XS
SM
MD
LG