Dostupni linkovi

BEOGRAD


Predsednik Vlade Srbije Vojislav Kosstunica rekao je u Beogradu nakon susreta sa visokim predstavnikom Evropske Unije (EU) Havijerom Solanom da nije potrebna pomoch EU pri razdruzzivanju Srbije i Crne Gore. Kosstunica je izneo niz kritika na raccun EU zbog odnosa prema referendumu u Crnoj Gori i prekida pregovora sa Srbijom povodom Haga. On je dodao da che ressavanje statusa Kosova biti "veliki, ozbiljan test i za EU".
Pozivajucci Srbiju i Crnu Goru da uspostave konstruktivne odnose, Solana je rekao da mu je Kosstunica jasno stavio do znanja da nije potrebna pomoch u razdruzzivanju SCG i da che se EU u skladu sa tim i ponassati. On je razgovor sa premijerom Srbije ocenio kao dobar i iskren, ali povremeno "tuzzan" u kontekstu poslednjih dogadjaja.
Evropska Unija zzeli da izgradi duboke i konstruktivne odnose sa Srbijom, kazao je Solana i naglasio da je mesto Srbije u EU, podseccajucci da je nuzzan uslov potpuna saradnja sa Hasskim tribunalom.
On se pre toga sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadiccem koji je izjavio da prihvata zvanicne rezultate referenduma u Crnoj Gori i da ocekuje da ce vlade dve drzave narednih dana poceti razgovore o tehnickim pitanjima buducih odnosa.
Solana rekao je da je zadovoljan Tadicevim stavom o referendumu u Crnoj Gori i njegovim zeljama o buducim odnosima sa Crnom Gorom.
XS
SM
MD
LG