Dostupni linkovi

BEC


Sesta runda pregovora o buducnosti Kosova u Becu, posvecena ekonomskim pitanjima, zavrsena je danas popodne bez vecih rezultata.
Zamenik izaslanika Ujedinjenih nacija za pregovore Alber Roan istakao je na konferenciji za novinare da se radilo o najkompleksnijem problemu o kojem je do sada razgovarano.
Predstavnik Evropske unije na pregovorima Stefan Lene je rekao da o spoljnom dugu postoji saglasnost dve strane da on mora biti podeljen, isticuci da je Kosovo spremno da preuzme svoj deo duga.
CClan beogradskog pregovaracckog tima Leon Kojen rekao je da je zbog potpuno razliccitih stavova ostalo malo prostora za dogovor. Srbija potencira ccinjenicu da otpalccuje 1,2 milijarde evra spoljnjeg duga Kosova, odnosno sto hiljada evra dnevno, dok se za to vreme privatizuju kompanije na Kosovu od ccega Srbija nema nikakvu korist.
Savetnik predsednika Kosova Skender Hiseni istakao je da kosovske vlasti prihvataju svaku razumnu obavezu vezanu za spoljni dug ali trazze uvid na koji je naccin novac trossen kada je Beograd imao potpunu kontrolu nad Kosovo. Hiseni je dodao da kada se radi o privatizaciji, imovina pripada vladi i stanovnistvu Kosova. Predstavnici Prisstine su pokrenuli i pitanje ratne odsstete koju bi Srbija trebalo da plati za ubistva i proterivanje albanskog stanovnisstva.
Dvadesetog juna u New Yorku cce biti održana sednica Saveta bezbednosti UN-a na kojoj cce se analizirati prvi ciklus pregovora o statusu
XS
SM
MD
LG