Dostupni linkovi

Najavljeno potpisivanje protokola o povratku raseljenih


Zvaničnici međunarodna administracije i kosovskih vlasti očekuju da će nakon potpisivanja protokola o povratku prioritet vlade u Beogradu i Prištini biti povratak raseljenih lica na Kosovo. Protokol će najverovatnije biti potpisan u sredu, a civilna misija UN na Kosovu pozdravlja dogovor između dve strane, kaže za naš program portparol UNMIKa, Aleksandar Ivanko:

“Postoji dogovor između Prištine i Beograda o protokolu o povratku raseljenih lica, koji bi trebalo da bude potpisan u sredu i mi smo veoma ohrabreni ovakvim vestima”, kaže Ivanko.

Tokom nedavnog boravka u Prištini predsednica Koordinacionog centra za Kosovo, Sanda Rašković – Ivić uručila je prvom zameniku šefa UNMIKa Stivenu Šuku izmenjen predlog protokola o povratku, koji je na poslednjem sastanku pregovaračkih timova u Beču predstavljen albanskoj delegaciji. Prema saopštenju Koordinacionog centra, na protokol o povratku delegacija Prištine nije imala veće primedbe te se očekuje da će on uskoro biti potpisan. Pitanjem povratka raseljenih lica, uglavnom Srba, bave se i međunarodne i kosovske institucije.

Ministar za zajednice i povratak u vladi Kosova, Slaviša Petković kaže za naš radio kako se još uvek ne znaju detalji oko potpisivanja protokola, ali je za početak važan kontakt dve vlade:

“Dobro je da se potpiše protokol između Prištine i Beograda jer samim tim prvo vlada Srbije definitivno priznaje legalni status vlade Kosova, a s druge strane, videćemo kako će ići implementacija. Ja još nisam pogledao taj protokol, prvo ne znamo ko će ga još potpisati u ime vlade Kosova. U principu to bi trebao da potpišem ja kao ministar za povratak ili premijer.”

Iako još uvek nisu jasne mnoge stvari, nezvanično se smatra da će protokol biti potpisan u Beogradu, a u ime Kosova će tamo ići potpredsednik vlade Kosova i ministar za lokalnu upravu, Ljutfi Haziri.

Prema rečima Aleksandra Ivanka cilj protokola je da se unapredi proces povratka:

“To je veoma detaljan protokol i nadamo se da će raseljena lica biti ohrabrena da se vrate na Kosovo,” kaže Aleksandar Ivanko.

Ministar Petković kaže da protokol mora dobiti implementaciju. On ističe da do povratka može doći samo saradnjom između vlade Kosova i vlade u Beogradu, pošto se radi o humanitarnom a ne političkom pitanju:

“Prvo da vlada u Beogradu počne jedno normalno informisanje raseljenih o stanju na teritoriji Kosova, a druga stvar je da se objedine sredstva jer i vlada u Beogradu preko Koordinacionog centra ima neke projekte koji nemaju veze sa kosovskim ministarstvom ili vladom, što opet nije dobro. Treba da sjedinimo podatke, da znamo tačno koliko je to raseljenih koji hoće da se vrate i gde da se vrate. Pošto ima dosta ekonomskih problema da vidimo šta je to što će vlada u Beogradu, a šta ćemo mi pomoći.”

Pitanje povratka raseljenih lica na Kosovo, posebno Srba, je veliki problem na čijem se rešavanju radi od samog završetka konflikta 199l. godine, ali rezultata je malo.

Sada se mnogi nadaju da bi saradnja kosovskih i srpskih vlasti omogućila da se stvore uslovi za povratak svih koji budu hteli da se vrate, te se to najavljuje kao glavni prioritet u narednom periodu.
XS
SM
MD
LG