Dostupni linkovi

Rosandićeve antireferendumske pisanije


Vidno razočaran i gnjevan zbog ishoda referenduma na kome je ubjedljiva većina građana Crne Gore glasala za samostalnost, kolumnista „Dana" Dragan Rosandić u posljednjeg broju osporava referendumski rezultat bezobzirno vrijeđajući sve ljudi koji su glasali za obnovu crnogorske državnosti. „Ovdje živi 30% Dukljana, Montenegrina, liberala, GZP-ovaca, narkomana, švercera, kriminalaca, lopova, špijuna – naroda koji neće da bude ono što su mi bili preci“, piše Rosandić, analizirajući pravoslavni korpus Crne Gore koji je glasao za nezavisnost. Rosandić, osim „prodanih duša i izdajnika“ za crnogorsku nezavisnost krivi i pripadnike nacionalnih manjiina: „Albance, Hrvate, Rome, Cigane i Gabelje“ koji su, kako tvrdi, listom glasali protiv Crne Gore. „Suverenistička fešta“, navodi dalje Rosandić, analitičar koji se obično poziva na obične vrijednosti, „krunisana je slavljem na Cetinju, na kome su 22. maja „volovi pekli volove“.

Dragan Rosandić za naš program kaže da je preneražen referendumskim ishodom i ovako obrazlaže svoje stavove i uvrede na račun suverenista i nacionalnih manjina:

„Zašto je neko tako glasao, to je veliki problem. Ja to ne mogu da razumijem. Da li je moguće da u Crnoj Gori nema intelektualne elite, nacionalne elite, političke elite koja ne vidi da vodi svoj narod u katastrofu? Crna Gora je 21. maja nestala kao država. To ko ne vidi taj ne zna šta je politika.“

RSE: Da li stvarno mislite da Vam taj vaš subjektivni utisak dozvoljava da sve ljude koji su glasali za tu opciju nazivate lopovima, volovima, špijunima, narkomanima, izdajnicima?

ROSANDIĆ: Ja sam tamo napravio otprilike tu analizu ko je glasao, koje strukture i zašto su glasali. Imate novu kategoriju koja se već polako stvara, to je kategorija „no name“ naroda kako sam tamo i napisao. Takvih je 30% u Crnoj Gori i ja se slažem da tu možda ima propust što nije rečeno za neke i da su u zabludi i da ne znaju što čine i imate još 25% nacionalnih manjina koje definitivno gledaju razroko na Crnu Goru. Jednim okom gledaju na Crnu Goru, a drugim okom očigledno negdje drugo. Da li je to prema Zagrebu, Tirani, Prištini, Sarajevu, Beču, to je sad veliko pitanje.

Komentirišući navode Dragana Rosandića, podgorički advokat Dragan Prelević za naš program kaže da u ovom slučaju ima mjesta i za reakciju državnog tužioca:

„Na danas objavljene navode mogao bi se primijeniti član 199 Krivičnog zakonika Republike Crne Gore koji predviđa da onaj ko javno izloži poruzi narod, nacionalnu ili etničku grupu koja živi u Crnoj Gori, da će se kazniti novčanom kaznom od 3.000 do 10.000 eura i za ovo krivično djelo se goni po službenoj dužnosti, to je gonjenje u rukama državnog tužioca. Isto tako u članu 201 je predviđeno ne kažnjavanje onoga ko u ozbiljnoj novinarskoj kritici iznese ovakve stavove ukoliko je to urađeno u odbrani nekog prava ili zaštiti opravdanih interesa ili načinom izražavanja može se zaključiti da to nije učinjeno u namjeri omalovažavanja, što bi u ovom slučaju bilo teško dokazati“.

Vesna Pejović, jedan od članova Savjeta crnogorskog samoregulatornog tijela koje je formirano početkom aprila i čija je glavna uloga nadziranje poštovanja novinarskog kodeksa koji su potpisala sva novinarska udruženja i asocijacije još 2002. godine, kaže da se to Tijelo, između ostalog, već bavilo tekstovima Dragana Rosandića, koji su i ranije odstupali od novinarskih standarda i etike:

„Među ovim medijima, sad ćemo javno da kažemo i list „Dan“, obavljen je razgovor u prisustvu predstavnika OEBS-a. Najveće primjedbe smo imali na kolumne gospodina Rosandića gdje je glavni i odgovorni urednik obećao da će se truditi da se takvi termini koje je do sada upotrebljavao ne ponavljaju. Šta reći poslije svega ovoga što je danas objevljeno, zaista, naravno da se radi o kršenju novinarskog kodeksa. Iako smo u predreferendumskom izvještaju rekli da nije bilo govora mržnje, ja mislim da se u ovom tekstu mogu prepoznati elementi govora mržnje“.

Glavni i odgovorni urednik „Dana" Mladen Milutinović, koji nije želio da se njegova izajva tonski zabilježi, u kratkom telefonskom razgovoru nam je kazao da se od Uredništva ne može očekivati da cenzuriše i prekraja misli i političke ocjene kolumniste Dragana Rosandića sa kojim taj medij sarađuje već pet godina. Od državnog tužioca Vesne Medenice danas nijesmo mogli dobiti komentar na ovu temu, niti odgovor na pitanje da li namjerava da se pozavabi spornim tekstom i utvrdi da li u njemu ima govora mržnje ili drugih navoda koje zakon sankcioniše.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG