Dostupni linkovi

BRISEL


Visoki predstavnik EU Havijer Solana ccestitao je danas je u Briselu crnogorskom narodu i premijeru Milu Djukanovichu na uspessnom, posstenom i slobodnom referendumu, naglasivssi da je "pitanje referenduma zavrssena stvar".
Solana je posle susreta sa Djukanovichem objasnio da je to zato ssto su medjunarodne organizacije koje priznaje i kojima veruje EU ocenile da je referendum bio possten i slobodan. On je napomenuo i da, ccim budu poznati konaccni rezultati i ressene sve zzalbe i formalna pitanja vezana za referendunm, Srbija i Crna Gora treba da poccnu dijalog o svim otvorenim pitanjima.
Evropski komesar za prossirenje Oli Ren je istovremeno izjavio da Crna Gora ima, poput ostalih zemalja zapadnog Balkana, konkretnu evropsku perspektivu, ali nema "prečica" na putu ka Uniji. On je zatrazzio od crnogorskog premijera da da ssto pre zapoccne"konstruktivne i pazzljive pregovore" sa Srbijom o razdruzzivanju. Ren je istakao da pregovori sa Crnom Gorom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruzzivanju mogu pocceti odmah nakon ssto je prizna svih 25 cclanica Evropske Unije.
Djukanovich je rekao da rezultat referenduma i velika izlaznost gradajana potvrdjuju zrelost i demokratska dostignucha crnogorsko naroda. On je istakao da je sada nuzzna homogenizacija crnogorskog drusstva da bi se doprinelo pridruzzivanju EU.
XS
SM
MD
LG