Dostupni linkovi

BOGOTA


Kolumbijski predsednik Alvaro Uribe vodi sa 60 odsto glasova u prvom krugu predsednicckih izbora. Kandidat levice Karlos Gavirija osvojio je 23 odsto glasova, dok je za liberala Horasija Serpu glasalo 12 odsto biracca.
Da bi odneo pobedu vech u prvom krugu, Uribeu, koji je blizak SAD, mora da osvoji 50 odsto plus jedan glas.
Uribe, 53-godissnji advokat, kandidat desnice koji je prvi mandat osvojio 2002, zalazze se za ccvrstu politiku protiv gerilaca, kao i za jaccanje bezbednosti u zemlji koja je unisstena 40-godissnjim gradjanskim ratom.

DJOGDZZAKARTA
U zemljotresu na indonezzanskom ostrvu Java je, prema poslednjem bilansu, poginulo 5.115 osoba, saopsstili su jutros indonezzanski zvaniccnici. Fond UN za decu (UNICEF) jucce je saopsstio da je, prema prvim procenama, u zemljotresu koji je za vikend pogodio gusto naseljeno ostrvo, povredjeno oko 20.000 lica i da je visse 100.000 ostalo bez
svojih domova.
U medjuvremenu, stigla je prva humanitarna possiljka Ujedinjenih nacija. Epicentar zemljotresa jaccine 6,3 stepena Rihterove skale bio je nedaleko od obale Indijskog okeana. Vulkanolozi navode da je zemljotres pojaccao vulkanske aktivnosti u oblizznjem vulkanu Merapi i struccnjaci veruju da bi mogao da izazove erupciju.
XS
SM
MD
LG