Dostupni linkovi

Moguća optužnica i protiv Merčepa


Kada je krenulo sa Glavašem, može ići i sa Merčepom, komentirao je za naš program špekulacije o mogućem progonu Tomislava Merčepa zbog ratnih zločina, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Žarko Puhovski.

Državno odvjetništvo potvrdilo je kako je pred koji mjesec od Haga dobilo ne gotovu optužnicu, već gomilu sirovih materijala koji se odnose na ratne zločine počinjene na vukovarskom području i u Pakračkoj poljani u drugoj polovici 1991. godine. U Državnom odvjetništvu nisu željeli izlaziti sa detaljima ili imenima jer, kažu, rade na materijalima, a kako je riječ o predkaznenom postupku, sve su informacije tajne.

Medijske špekulacije kako sve to vodi prema optužnici protiv Tomislava Merčepa za ratne zločine protiv srpskih civila u Vukovaru i za mučenja i ubijanja u bazi pričuvne policije u Pakračkoj poljani, sam je Merčep danas nazvao glupostima:

„To su takve gluposti da ja nemam na što reagirati. Na što bih tu reagirao? Nemam što reći. Tu nema nijedne činjenice, nijednog argumenta, to je sve ki bi da bi, što kaže Tuđman.“

Haški materijali spominju 29 nestalih osoba u Vukovaru, gotovo sve srpske nacionalnosti, u vrijeme dok je Merčep bio sekretar Općinskog sekretarijata za narodnu obranu, dakle u vrijeme prije početka opsade Vukovara, i tu Puhovski vidi najveći problem:

„Veliki problem jest što će, gotovo neizbježno, činjenica da će Merčep najvjerojatnije biti osumnjičen, pa onda najvjerojatnije i okrivljen za zločine nad civilima u Vukovaru tjednima prije napada na Vukovar, biti shvaćena kao neka vrsta opravdanja za napad. I tu imamo situaciju kakvu nemamo ni u kom drugom slučaju, ni kad se radi o Pakračkoj poljani, ni kad se radi o situaciji u Osijeku ili Sisku, jer je rat već bio krenuo svojim putem i tu se moglo raditi o pojedinim epizodama rata. Ovo je simbolički enormno problematično suđenje zbog tog razloga i mislim da je to razlog zbog kojega se ni u Hagu nisu htjeli toga prihvatiti, jer su oni jako politički orijentirano procjenjivali situaciju.“

Tuđman, najvjerojatnije upravo zbog ubijanja vukovarskih Srba, kolovoza 1991. godine povlači Merčepa u Zagreb, gdje on postaje pomoćnik ministra unutarnjih poslova i pod sobom ima jednu postrojbu pričuvne policije, u medijima prozvanu „merčepovci“. Pripadnici te postrojbe dokazano otimaju i ubijaju četiri člana obitelji bogatog zagrebačkog Srbina Mihajla Zeca. Za što, zbog proceduralnih pogrešaka, nitko nije odgovarao. Također, u jesen 1991. godine više imućnijih Srba dovođeno je i premlaćivano, pa i do smrti, na zagrebačkom „Velesajmu“, a horor se nastavlja i u bazi te postrojbe u Pakračkoj poljani u zapadnoj Slavoniji. Za to je održan svega jedan postupak i to za protupravno lišavanje slobode, sa kaznama od tri i četiri godine zatvora. Jedan član te postrojbe Miro Bajramović kasnije u medijima tvrdi da je tamo osobno pobio 80 ljudi, a da ih je ukupno pobijeno 280. On poslije povlači svoj iskaz, a u jedinom postupku koji se vodio za ubojstvo, i to jednog hrvatskog branitelja u Pakračkoj poljani, trojica merčepovaca dobivaju pet, osam i 12 godina zatvora.

Hrvatski predsjednik Stipe Mesić kazao je danas da za cijeli slučaj zna samo iz novina, da je predaja haških materijala dokaz da hrvatsko pravosuđe može suditi i ovakve slučajeve i da treba izbjeći svako politiziranje:

„Ja se uvijek zalažem za to da institucije rade svoj posao. Ako se radi o kaznenim postupcima, onda da se oni ne politiziraju. Drugim riječima, pred zakonom moramo svi biti jednaki i odgovarati, ako je netko nešto učinio, a ako nije, da ga se oslobodi svake odgovornosti.“

Puhovski ne sumnja da će optužnica protiv Merčepa biti podignuta, ali da će suđenje biti profesionalno obavljeno:

„Više nema razloga za sumnju da takav postupak može biti korektan pred hrvatskim sudovima. Uopće svi ovi postupci od velikog interesa javnosti će biti korektni. Nažalost su i dalje nekorektni ovi takozvani sitni procesi, jer njih nitko ne kontrolira. Drugo, kad je stvar krenula s Glavašem, može naravno ići i sa Merčepom.“
XS
SM
MD
LG