Dostupni linkovi

Nova taktika Talibana


Većina analitičara se slaže da je cilj prolećne ofanzive Talibana onemogućavanje ekspanzije NATO trupa u južnom Avganistanu.
Jan Kemp, analitičar iz Londona, smatra da pobunjenici imaju dvostruki cilj:

"Prvo, nastoje da pokažu da međunarodne trupe ne mogu da kontrolišu situaciju. Istovremeno, Talibani računaju na uticaj vesti o žrtvama na javno mnjenje u zemljama iz kojih dolaze ovi vojnici", ističe Kemp.

Više od 250 ljudi je ubijeno u seriji bitaka, zaseda i vazdušnih udara. Većina stradalih su Talibani, ali su i žrtve među snagama avganistanske vlade veće nego prethodnih godina. Luftulah Mašal, bivši portparol avganistanskog ministarstva policije kaze da Talibani ne koriste kao nekada taktiku iznenadnog udara i povlačenja u manjim grupama. Umesto toga koncentrišu se u jedinice veće od 100 pripadnika, napadajući frontalno položaje vladinih snaga.
Američki vojni zvaničnici ističu da grupisanje pobunjenika olakšava međunarodnim snagama da budu efikasnije u napadima iz vazduha. Međutim, Talibani sve češće traže sklonište u naseljenim mestima, zbog čega strada sve više civila u vazdušnim udarima NATO alijanse, što izaziva sve veće nezadovoljstvo domaće javnosti, odnosno sve snažnije protivljenje prisustvu stranih trupa. Zato je predsednik Avganistana Hamid Karzai naredio istragu zbog ubistva 16 civila u ponedeljak u jednoj od akcija međunarodnih snaga.

Obeidulah, poslanik u avganistanskom parlamentu smatra da Talibani imaju sada možda najveću podršku od zbacivanja sa vlasti 2001. godine.
"Pre godinu dana, niko u Avganistanu ne bi omogućio sklonište pobunjenicima. Sada uživaju sve veću podršku", kaže Obeidulah.

Predsednik Karzai je optužio susedni Pakistan zbog sve učestalijih napada Talibana. On smatra da pakistanske snage bezbednosti proganjaju pobunjenike na svojoj teritoriji, ali ne čine ozbiljne napore da ih uhapse ili spreče da ne pređu granicu sa Avganistanom.

"Imamo prezicne informacije da se u medresama u Pakistanu mladići uče da idu u Avganistan, pale škole, uništavaju bolnice, jer se 'nevernici' nalaze u ovoj zemlji", naglašava Karzai. Zvanični Islamabad je u više navrata odbacio ove tvrdnje.
Bivši talibanski ambasador u Pakistanu Abdul Zajef kazao je nedavno Radiju Slobodna Evropa da Pakistan podržava infiltriranje pobunjenika sa svoje teritorije u Avganistan, da bi na taj način imao uticaja na vladu u Kabulu. On smatra da bi potpuno povlačenje stranih trupa iz Avganistana ovu zemlju uvuklo u totalni građanski rat.
Zajef međutim ističe da američke snage prave grešku što zajednički rade sa lokalnim moćnicima koji su optuženi za nekadašnje zločine. Takav savez, u kombinaciji sa nedužnim civilnim žrtvama, može samo da pojača nezadovoljstvo domaćeg stanovništva.
XS
SM
MD
LG