Dostupni linkovi

logo-print

PRAG


Novi iraccki premijer Nuri al Malik obeccao je nakon izbora suzbijanje nasilja i zaceljivanje rana izazvanih sukobima na etnicckoj odnosno verskoj osnovi. Ujeidnjene nacije, SAD, Evropska Unije i ostali medjunarodni zvaniccnici pozdravili su imenovanje iraccke vlade izrazzavajucci occekivanje da cce biti prevazidjena politiccka blokada zbog trvenja ssiita, sunita i Kurdakoja je trajala od decembra kada su odrzzani parlamentarni izbori.
Za sada su ostala uprazznjena kljuccna mesta ministara unutrassnjih poslova i odbrane. Njima cce privremeno upravljati Maliki, ssiitski lider, odnosno njegov zamenik iz sunitske zajednice Salam al Zobaje.
"Radichemo unutar okvira koji che occuvati jedinstvo iracckog naroda", rekao je Maliki u obrachanju poslanicima, iznosechi 34 priotiteta svoje vlade, uz poseban naglasak na jaccanje bezbednosti i ekonomije.
Istovremeno, za vreme odrzzavanja sednice parlamenta u Zelenoj zoni, koja je pod velikom obezbedjenjem americckih snaga, u juzznom predgradju Bagdada 24 osobe su poginule u eksploziji bombe.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG